Jaroslav Dodok Rôzne

Britská inšpirácia vzdelávania: Za štúdium na Olympiádu

Veľká Británia sa rozhodla podporiť šport a vzdelávanie mladých ľudí celkom zaujímavým spôsobom. Do učebných plánov zaradila "hodiny olympijských hier" a motiváciou študentov sú lístky na najväčšiu športovú udalosť sveta.

Vzdelávací program Get Set sa snaží približovať atmosféru olympijských hier a taktiež aj paraolympiády na miestnych školách. Učí ich o dejinách, približuje, ako to všetko v Londýne prebieha a v konečnom dôsledku aj organizuje rôzne súťaže a hry s námetom olympiády.

Dokopy 21 000 škôl podpísalo súhlas s programom a majú tak šancu vyhrať lístky do Londýna na niektoré z podujatí, niektoré školy prídu navštíviť samotní športovci a veľkou zábavou býva hlavne návšteva maskotov, ktorí to vedia v škole poriadne roztočiť.

Študenti z 300 britských školy už boli na prehliadke olympijského parku a rozdalo sa celkovo 315 000 vstupeniek v rámci podpory športu pre mladých ľudí. Tínedžeri taktiež dostali možnosť zúčastniť sa otváracieho a záverečného ceremoniálu. 2 000 študentov z anglických škôl dostalo možnosť vstúpiť dovnútra olympijského štadióna a pomáhať pri prípravách otváracieho ceremoniálu letných olympijských hier. Záhrada Veľkej Británie sa nachádza tesne vedľa olympijského štadióna a tak ponúka na neho dobrý výhľad. Počas hier prilákala záhrada ľudí každého veku, od šesť mesačného bábätka až po 90 ročného pána. Záhrada sa delí na tri časti a to bronzovú, striebornú a zlatú. Každý z nich reprezentuje niečo výnimočné. Všetky ale spoločné slúžia hlavne na to, aby zaujali a pobavili návštevníkov britskej záhrady.

Každý deň sú vybraní študenti z viacerých škôl a sú pozvaní do záhrady, kde majú organizovaný program, aby si užili čas strávený v Londýne. V celkovom počte sa tu už zúčastnili študenti z vyše 28 škôl. Program Get Set už pracoval s vyše 5 miliónmi mladých ľudí po celej Veľkej Británii a s viac než 13 miliónmi tínedžerov v 20 odlišných krajinách po celom svete. V Bangladéši, krajine s veľkým rizikom záplav, sa deti pomocou programu učili takzvané plávanie o prežitie.

Vzdelávací program takto sprístupňuje hry aj tam, kde sa dostať nemôžu a snaží sa, aby dnešná mládež žila zdravo a športovala, aby im išli športovci na olympiáde príkladom.

V galérii si môžete pozrieť zopár fotiek zo škôl po celom svete, kde sa uskutočnil Get Set program.

student24/onlaj­ny.eu foto: onlajny.eu

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM