Udalosti

Burza informácií v Martine: Pomôže žiakom vybrať si strednú školu

Devätnásť stredných škôl prevažne z regiónu Turiec a traja zamestnávatelia zo Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) sa predstavujú na dvojdňovej Burze informácií pre voľbu povolania, ktorá sa dnes začala na pôde Slovenskej národnej knižnice (SNK) v Martine.

Ilustračný obrázok k článku Burza informácií v Martine: Pomôže žiakom vybrať si strednú školu
Zdroj: TASR

Burza je podľa Zuzany Stančíkovej z Referátu pre styk s médiami a verejnosťou SNK určená najmä žiakom 9. ročníkov základných škôl (ZŠ) a ich rodičom, ako aj záujemcom o doplnenie si určitého stupňa vzdelania alebo rekvalifikácie. „Na 13. ročníku získajú návštevníci prehľad a predstavu o stredných školách, otváraných študijných a učebných odboroch, podmienkach prijímacích skúšok či možnostiach uplatnenia sa na trhu práce. Školy predstavujú aj ukážky z praktickej činnosti. Počas dvoch dní je odhadovaná návštevnosť približne 1200 žiakov,“ informovala Stančíková.

„Žiaci základných škôl sa nachádzajú pred prvým krokom – rozhodnúť sa, akú dráhu si zvolia, čo sa týka povolania. A je veľmi dôležité, už v tomto období to podchytiť, aby trh práce neprodukoval vzdelaných, ale nezamestnaných ľudí,“ povedala Jarmila Kurhajcová-Záborská z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Martine.

Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie Martin poskytuje podľa Ingrid Ivaničovej ako spoluorganizátor podujatia poradenské služby ôsmakom a deviatakom ZŠ. „Psychologické a pedagogické poradenstvo, aby ich školy, ktoré si zvolili, napĺňali. Snažíme sa im ukázať aj ich osobnosť. Aby si zvolili nielen to, čo ich baví, ale aj na čo majú reálne a čo budú zvládať. Aby predišli rozčarovaniu a neúspechom. V stánkoch poradne aj úradu práce majú možnosť robiť si krátke testy či zistiť poradie škôl v rebríčku. Chodia sem radi a ohlasy sú dobré, preto organizujeme už 13. ročník,“ podotkla Ivaničová.

Podľa vedúcej strediska odbornej praxe Strednej odbornej školy (SOŠ) obchodu a služieb Martin Márie Cálikovej sa snažia žiakov zaujať, aby ich vyučovanie bavilo. „Vyberáme im aj vhodné pracoviská, kde majú možnosť stretnúť sa s praxou. Máme tu firmu, ktorej vychovávame žiakov. Myslím si, že touto cestou je dobré sa uberať, prax prepájať s teóriou,“ uzatvorila Cáliková.

Burzu informácií pre voľbu povolania 2014 pripravili SNK, Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie Martin a Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Martine.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM