Kornel Kubík Rôzne

Chcete si budúce leto užiť zábavu pri mori aj si zarobiť? Máme pre vás skvelý tip

Rozmýšľate aj vy už teraz o tom, že budúce leto strávite v teplej krajine, kde nechýba okrem slnka ani poriadna zábava? Naša redaktorka strávila takmer celé leto na Malte. Prináša vám nielen svoje zážitky, ale aj rady, ktoré vám pomôžu zistiť, či je tento ostrov správnym miestom aj pre vás.

Ilustračný obrázok k článku Chcete si budúce leto užiť zábavu pri mori aj si zarobiť? Máme pre vás skvelý tip
Zdroj: Dnes24.sk

Chcete iba dovolenkovať alebo si aj zarobiť? Môžete oboje!

Ak zvolíte možnosť sladkého ničnerobenia a tento malý ostrov sa rozhodnete navštíviť len ako turista, na dátume vášho odletu príliš nezáleží. Slnko svieti 90 dní vkuse a zamračené počasie či slabé dažde vás môžu prekvapiť až začiatkom septembra.

Perfektné načasovanie vám síce nikto nedokáže odporučiť s istotou, no aj tu platí staré známe: Kto hľadá, ten nájde! Kto hľadá a najmä ten, kto sa nenechá odradiť prvými počiatočnými neúspechmi svojho „jobhuntingu“. Pracuje sa väčšinou v reštauráciách alebo nočných baroch. Zabávať sa chodí do malého „mestečka“ s názvom Paceville. Pod týmito písmenkami si však predstavte len tri – štyri uličky preplnené klubmi. Ja som na Malte strávila takmer celé leto v príjemnej ázijskej reštaurácii. Práca samotná nebola veľmi náročná, oveľa viac dali zabrať každodenné horúčavy.

S fešákom zo Sicílie si pokecáte iba rukami-nohami

Na Malte si naozaj zlepšíte svoje jazykové schopnosti. Angličtina sa na vás „rúti“ z každého rohu, keďže na ostrove žije množstvo turistov z rôznych kútov Európy. „Pod nohy“ sa snáď najviac pletú Taliani z neďalekej Sicílie. Bohužiaľ, „speakujú“ zrejme najslabšie zo všetkých národností. Ak vás teda láka dlhý pokec s opáleným fešákom zo Sicílie, odporúčam veľký prekladový slovník. (Snáď netreba pripomínať, aby ste sa nespoliehali sa na svoj inteligentný telefón, keďže Google translator zlyháva pri všetkých dlhších a zložitejších súvetiach :) )

Neraz sa k nám dovalila skupinka Sicílčanov, ktorí sa zmohli len na „Hello“. Fakt, že sme si navzájom nerozumeli im ani trochu neubral na chuti viesť rozhovor. Vysvetľovať teda rukami-nohami čo robím, kde bývam a prečo som na Malte bol stále veľký zážitok, ktorý sa dá pripísať snáď len Malte.

Takto spoznáte, že ste určite zablúdili

Ak cestujete autom viac ako polhodinu, určite ste sa stratili a blúdite! Tomuto tvrdeniu úprimne verím, keďže často prechod z jedného mesta do druhého zvládnete hravo aj pešo. Ak poznáte skratky a nepomýlite si takmer navlas rovnaké maltské uličky, nezaberiete vám to viac ako 30 minút. Bohužiaľ, mne osobne hľadanie skratiek príliš nešlo. Neraz sa mi totiž stalo, že zo skratky sa stala nechcená hodinová prechádzka ;)

Aby ste neboli prekvapení, vedzte že…

Treba upozorniť, že na Malte vás čakajú najmä kamenisté pláže a nekonečné množstvo trúbiacich áut. Za zmienku určite stoja aj hlučné ohňostroje, ktoré sa najlepšie testujú o ôsmej ráno. Kde inde by ste našli originálnejší budíček? :)

V každom prípade, odhliadnuc od všetkých plusov či mínusov, Malta má svoje čaro. Niektorí tvrdia, že Maltu môžete buď milovať alebo nenávidieť. Tak či onak, je to určite miesto, z ktorého si odnesiete kufor plný nezabudnuteľných spomienok!

Na záver tip na výlet: Určite do svojho programu zahrňte návštevu priľahlých ostrovov Gozo a Comino. Na takýto výlet si ale privstaňte. Už okolo jedenástej hodiny bývajú ich piesočnaté pláže preplnené.

Student24/Simona Benetinová, foto: archív autorky

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM