Kornel Kubík Rôzne

Akí sú naši tínedžeri? Cielene sa opíjajú už v 15-tich, dievčatá držia s chlapcami krok

Cielene sa chodia opíjať aj 15-roční stredoškoláci, zistilo ministerstvo zdravotníctva. S Úradom verejného zdravotníctva robili prieskum u stredoškolákov zameraný na alkohol.

Ilustračný obrázok k článku Akí sú naši tínedžeri? Cielene sa opíjajú už v 15-tich, dievčatá držia s chlapcami krok
Zdroj: Webnoviny.sk

Problém so závislosťou už v 15-tich

„Vo vekovej skupine 15– až 16-ročných dochádza k nárazovému pitiu, čo znamená, že mladí sa stretávajú a pijú alkohol s cieľom opiť sa,“ povedal v stredu na tlačovej besede Imrich Šteliar z odboru koordinácie protidrogovej stratégie a monitorovania drog ministerstva zdravotníctva.

Dotazníkom testovali takzvané problémové pitie. „Mnoho mladých má už v tomto veku problém s užívaním alkoholu a začína to aj v tejto skupine prerastať do závislosti,“ uviedol Šteliar. Podľa jeho slov dievčatá v týchto negatívnych ukazovateľoch za chlapcami nezaostávajú. „Držia s nimi relatívne krok,“ dodal.

Medzi „top“ drogami sú aj lieky

Najviac užívanými drogami u nás sú alkohol, tabak a lieky. Nasledujú nelegálne drogy, momentálne je na vzostupe užívanie pervitínu, pričom najrozšírenejšia droga je marihuana. „Ďalším trendom je užívanie viacerých drog naraz, a nové metódy marketingu s využitím internetu,“ vysvetlil Šteliar.

Úrad verejného zdravotníctva v stredu vyhlásil celoslovenskú súťaž pre siedme ročníky základných škôl s názvom Najlepšia protidrogová nástenka.

Na školách bojujú proti drogám

Tento týždeň sa koná Európsky týždeň boja proti drogám. Súťaž zamerali na siedmakov, pretože sa na prírodopise venujú anatómii a zdraviu a tiež už patria pri drogách medzi zraniteľnú skupinu, tvrdia odborníci.

„Dospievanie je najkritickejšie. Prvým dôvodom býva, že to chcú vyskúšať, ďalej pre zlepšenie nálady alebo riešenie problémov, alebo na ne siahnu z nudy,“ skonštatovala zástupkyňa hlavného hygienika SR Jana Hamade.

Súťaž bude trvať do 20. januára. „Cieľom je, aby sa žiaci správali zodpovednejšie a zdravšie,“ povedala Paulína Kadlíčeková z odboru podpory zdravia Úradu verejného zdravotníctva. Nástenku odfotí pedagóg a pošle na Úrad verejného zdravotníctva.

Výsledky vyhlásia v marci, prvou cenou je interaktívna tabuľa s príslušenstvom, ktorú udeľuje Všeobecná zdravotná poisťovňa, druhé miesto odmení Svetová zdravotnícka organizácia anatomickým modelom človeka a športovými potrebami a za tretie miesto daruje Úrad verejného zdravotníctva USB kľúče a písacie potreby.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM