Jaroslav Dodok Rôzne

Čínsky učiteľ nemá ruky, aj napriek tomu učí deti písať

Ma Fuxing už vyše 32 rokov učí prvákov na základnej škole čítať, písať i počítať – a to aj napriek tomu, že v detstve kvôli požiaru prišiel o obidve ruky.

Keď prišiel o ruky, naučil sa písať nohami[/size][/co­lor]

Ma Fuxing, 53-ročný Číňan, učí prvákov na vidieckej základnej škole v čínskej provincii Čching-chaj základné zručnosti. Učiteľ nemá vysokoškolské vzdelanie, no to je len malá prekážka, ktorú musel na ceste k svojmu povolaniu prekonať. Číňan, ktorý žiakov denne učí čítať, písať i počítať, totiž v mladom veku prišiel o obe ruky.

Počas jeho 32-ročnej kariéry sa v Maovej triede vystriedalo už vyše 800 žiakov a všetci si učiteľov prístup pochvaľujú. Číňan prišiel o obe ruky počas požiaru v čase, keď mal len štyri mesiace. Silná vôľa a trpezlivosť ho priviedli k tomu, že už ako 10-ročný dokázal písať pomocou nôh. Keď mal 12 rokov, začal chodiť do školy, kde na písanie používal predlaktia. Hoci na začiatku bol veľmi nemotorný, techniku písania si postupne naplno osvojil. Po skončení strednej školy chcel pokračovať na univerzite, to mu však kvôli jeho hendikepu nebolo umožnené.

Odhodlaného mladíka táto skutočnosť nezastavila a dnes sa môže pochváliť úspešnou 32-ročnou učiteľskou kariérou. Miesto učiteľa našiel vo svojej rodnej dedine, kde sa za katedrou pravidelne strieda s ďalšími piatimi kolegami. Hoci zo začiatku mu písanie kriedou pomocou pahýľov spôsobovalo časté bolesti a krvácanie, po čase sa koža stala dostatočne odolnou a dnes už na tabuľu dokáže písať bez problémov.

V detstve mu pomáhali[/size][/co­lor]

Ma uviedol, že k vyučovaniu ho inšpirovala láskavosť druhých ľudí.//** „Keď som bol dieťa, nedokázal som si sám obuť topánky a ľudia okolo mňa mi museli pomáhať. Keď som si nevedel zapnúť gombíky, jednoducho ku mne prišli a zapli mi ich. Ako hendikepovanému mi pomáhalo veľa ľudí, a tak som začal premýšľať, ako by som im to mohol oplatiť,“** //uviedol Číňan.

//** „Chcem len žiakom ukázať, ako ich učiteľ bez rúk prekonal všetky ťažkosti. Myslím, že sa takto môžu naučiť, ako riešiť problémy, keď budú v zložitejších situáciách,“** //dodal Ma, ktorý je inšpiráciou pre mnohých žiakov.

Jednou z nich je aj jeho vlastná dcéra, ktorá chce pokračovať v otcových stopách a sať sa učiteľkou.** „Keď začnem učiť, exemplárna úloha môjho otca bude na mňa klásť veľký tlak. Ale dúfam, že to zvládnem ešte lepšie aj pod takýmto tlakom,“** uviedla.

Učiteľ sprevádza svojich žiakov aj na hodinách telesnej výchovy, kde ich okrem iného učí, ako hrať badminton. Každý deň im však dokazuje niečo ešte dôležitejšie://** „Kde je vôľa, tam je aj cesta.“**//

student24/webnoviny foto: publicchinese.com

ucitel
38
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM