Rôzne

Drevárska škola z Topoľčian medzi najlepšími na Slovensku

Talentové skúšky na najkvalitnejšiu strednú odbornú školu v Nitrianskom kraji budú koncom marca. Čo ponúka záujemcom z radov študentov?

Ilustračný obrázok k článku Drevárska škola z Topoľčian medzi najlepšími na Slovensku
Zdroj: SOŠ drevárska

Stredná odborná škola drevárska Topoľčany patrí medzi TOP stredné odborné školy na Slovensku. Zároveň vedie medzi strednými odbornými školami v Nitrianskom kraji. Rozhodli o tom zamestnávatelia, ktorí v rámci výskumu Štátneho inštitútu odborného vzdelávania hodnotili viacero parametrov vrátane skúsenosti s absolventmi.

Riaditeľ školy Miloš Bobula netajil radosť z prvenstva v kraji. „Opäť sa potvrdila naša správna cesta, na ktorú sme nastúpili pri reforme odborného vzdelávania. Záujem o školu rastie aj vďaka duálnemu vzdelávaniu,“ zhrnul.

Výučný list i maturita

Topoľčianska škola má vyše štyridsaťročnú históriu, jej absolventi môžu získať výučný list aj maturitu.Bobula verí, že dobré umiestnenie školy v rámci kraja zvýši záujem absolventov základných škôl o drevárske a nábytkárske odbory. Uchádzači si môžu vybrať z piatich študijných odborov, ako sú napríklad mechanik počítačových sietí, drevárstvo a nábytkárstvo či tvorba nábytku a interiéru. Škola pripravuje tiež stolárov, čalúnnikov a tesárov. Ponúka aj nadstavbové štúdium drevárska a nábytkárska výroba, umelecko-remeselná práce a podnikanie v remeslách a službách. Talentové skúšky v odbore tvorba nábytku a interiéru sa uskutočnia 31. marca.

Zlepšiť imidž i komunikáciu

Rebríček najlepších stredných odborných škôl vznikol ako súčasť projektu Odborné vzdelávanie a príprava pre trh práce, ktorý zrealizoval Štátny inštitút odborného vzdelávania v spolupráci so švajčiarskym partnerom EHB koncom minulého roka. Do výskumu sa zapojilo 2000 zamestná­vateľov.

Z projektu okrem iného vyplynulo, že stredné odborné školy musia viac komunikovať s potenciálnymi zamestnávateľmi absolventov. Výsledkom by mohlo byť lepšie prepojenie štúdia s praxou a väčšie šance absolventov na trhu práce, čím sa zvýšia aj atraktivita stredných odborných škôl.

Najlepšie stredné odborné školy podľa kraja  
Nitriansky kraj Stredná odborná škola drevárska na Pílskej ulici v Topoľčanoch
Prešovský kraj Súkromná stredná odborná škola na Dukelskej ulici v Giraltovciach
Trenčiansky kraj Pedagogická a sociálna akadémia v Trenčíne
Trnavský kraj Stredná odborná škola rozvoja vidieka s vyučovacím jazykom maďarským v Dunajskej Strede
Žilinský kraj Stredná zdravotnícka škola na Hlbokej ceste v Žiline
Bratislavský kraj Spojená škola – Odborné učilište na Švabinského ulici v Bratislave
Banskobystrický kraj Stredná zdravotnícka škola J. G. Tajovského v Banskej Bystrici
Košický kraj Stredná zdravotnícka škola na Moyzesovej ulici v Košiciach

Zdroj: TASR/dnes24.sk

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM