Kornel Kubík Rôzne

Duálne vzdelávanie schválené: Stredoškoláci budú praxovať priamo vo firmách, za prácu dostanú odmenu

Teória v škole, prax priamo u zamestnávateľov a študenti budú za svoju prácu dostávať odmenu.

Ilustračný obrázok k článku Duálne vzdelávanie schválené: Stredoškoláci budú praxovať priamo vo firmách, za prácu dostanú odmenu
Zdroj: TASR

Zabezpečenie plynulého prechodu študentov stredných odborných škôl na trh práce bez potreby ďalšieho preškoľovania je hlavným cieľom nového zákona o odbornom vzdelávaní a príprave, ktorý dnes schválili poslanci Národnej rady SR. Zákon po podpise prezidenta nadobudne účinnosť od 1. apríla tohto roka a do školskej praxe sa má dostať od 1. septembra.

Teoretická časť výučby bude prebiehať v školách, praktická u zamestnávateľa. „Chceme urobiť všetko pre to, aby sme umožnili študentom prejaviť väčší záujem o odborné vzdelávanie, aby sme umožnili aj zamestnávateľom, že sa budú priamo podieľať na výchove mladých ľudí a tým si ich získavať pre seba do pracovného pomeru,“ priblížil pred časom predseda vlády Robert Fico.

Zamestnávatelia vrátane živnostníkov budú môcť uzatvárať učebné zmluvy so študentmi stredných škôl. Študenti majú vykonávať prax priamo u zamestnávateľa. Výhodou je, že žiak bude dostávať odmenu za svoju prácu.

Pre firmy zas budú motiváciou daňové úľavy. Vláda vyčlenila na tento účel 26 miliónov eur do roku 2018. Daňové úľavy budú rovnaké pre všetky firmy.

Zákon sa podľa ministra školstva Juraja Draxlera tvoril takmer dva roky. „Odborné vzdelávanie má na Slovensku dlhú a pomerne kvalitnú tradíciu, ktorá bola do určitej miery prerušená v posledných rokoch, takže nestaviame niečo na zelenej lúke. Ale treba povedať, že si berieme vo veľkom príklad práve z úspešných krajín, ktoré sú kolískou duálneho vzdelávania,“ priblížil. Súčasťou zákona sú napríklad aj motivačné štipendiá pre nedostatkové odbory.

Okrem prvkov systému duálneho vzdelávania zákon upravuje aj problematiku praktického vyučovania žiakov stredných odborných škôl, hmotné i finančné zabezpečenie žiaka, koordináciu odborného vzdelávania a prípravy žiakov pre trh práce, ako aj typy stredných odborných škôl.

Zástupcovia zamestnávateľov mali k zákonu výhrady. Klub 500 nesúhlasí so znením nového zákona, pretože nerieši to najpodstatnejšie, čím je zlepšenie kvality a podmienok odborného vzdelávania na Slovensku. Podnikatelia sú sklamaní a obávajú sa, že zákon prinesie ešte väčší chaos a zmätok ako v súčasnosti.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM