Jaroslav Dodok Rôzne

Dušan Čaplovič sľúbil viac peňazí na národnostné učebnice

Na zasadnutí rady ministra školstva pre národnostné školstvo sa Dušan Čaplovič rozprával s vládnym splnomocnencom pre národnostné menšiny Lászlóm A. Nagyom a príslušníkmi menšín o učebniciach.

Ilustračný obrázok k článku Dušan Čaplovič sľúbil viac peňazí na národnostné učebnice
Foto: Jaroslav Dodok

Na národnostné učebnice by malo ministerstvo školstva uvoľniť viac peňazí.

Vyššiu finančnú podporu prisľúbil minister školstva Dušan Čaplovič na prvom zasadnutí rezortnej rady pre národnostné školstvo. V roku 2012 sa z celkového objemu peňazí dávalo na tieto učebnice 18 percent, v tomto roku by to mohlo byť až 30 percent.

Na zasadnutí v utorok 30. apríla sa minister stretol so splnomocnencom vlády pre národnostné menšiny Lászlóm A. Nagyom a s príslušníkmi maďarskej, rusínskej, ukrajinskej, nemeckej a rómskej národnostnej menšiny. Rozprávali sa o troch hlavných témach.

Prvou bola problematika učebníc a učebných textov pre národnostné školstvo. Okrem nej sa diskutovalo o rámcových učebných plánoch pre školy s vyučovacím jazykom a s vyučovaním jazyka národnostných menšín ako aj o hodnotiacej správe o stave národnostného školstva. Minister si k tohtoročným prioritám pripísal reedíciu niektorých učebníc.

Znamenať by to malo pozitívny posun najmä pre učebnice dejepisu pre gymnáziá s vyučovacím jazykom maďarským. Pozitívnym signálom pre Úrad splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny je, že minister školstva sa nebráni získavaniu učebníc a učebných textov pre odborné školy zo zahraničia.

Týkalo by sa to najmä odborných predmetov rôznych učebných odborov – murárov, automechanikov a podobne. Výhodou by bolo, že by sa učebnice obstarávali cez Európsky vestník.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM