Webnoviny - Rôzne

Firmy viac zamestnávajú mladé ženy, ukázal prieskum

V roku 2011 si zástupcovia firiem najviac prezerali životopisy žien vo veku od 17 do 24 rokov, mužov najmä vo veku do 34 rokov.

Na portáli Profesia.sk sa v minulom roku objavilo 107 176 unikátnych pracovných ponúk. Životopis si pridalo do databázy takmer 99-tisíc nových uchádzačov o prácu. Zo štatistík spoločnosti Profesia vyplýva, že firmy najčastejšie zverejňujú nové pracovné ponuky začiatkom týždňa.

Personalisti si ľudí z databázy vyberali najaktívnejšie v druhý pracovný deň.

Firmy si najčastejšie prezerali životopisy žien so stredoškolským vzdelaním s maturitou, ktoré si hľadali zamestnanie v administratíve a mužov s vysokoškolským vzdelaním hľadajúcich si prácu v informačných technológiách a manažmente.

Zamestnanci sú najpracovitejší v utorok

Vyplýva to zo štatistiky využívania pracovného internetu v roku 2011, ktorú zverejnila technologická spoločnosť truconneXion. "Z piatich pracovných dní je to práve piatok, keď sa na pracovných počítačoch zamestnanci najmenej venujú práci a riešia na internete súkromné záležitosti,“ zhrnul Martin Hnízdil, manažér AuditPro zo spoločnosti truconneXion.

Posledný pracovný deň týždňa je všeobecne považovaný za deň relaxácie, keď sa v niektorých firmách smie nosiť neformálny odev. "Ak by niekto mal bez ohľadu na povery považovať piatky v roku 2011 za dni nešťastné a čierne, potom sú to určite zamestnávatelia. V súhrne zamestnanci každý piatok strávili na internete 88 minút mimopracovnými činnosťami,“ dodal Hnízdil.

Podľa výstupu zo softvérového monitorovacieho nástroja AuditPro padla v roku 2011 pätina piatkového pracovného času na privátne aktivity zamestnancov. "Podobne rozptýlení bývajú zamestnanci v stredu, keď zábava na internete rovnako prevažuje nad využitím internetu na pracovné účely. Naopak, najväčšie pracovné nasadenie sa prejavuje v utorok, ďalej v pondelok a vo štvrtok,“ uviedol Hnízdil.

To, že v piatok produktivita práce skutočne klesá, potvrdzujú aj odborníci na ľudské zdroje. "Ľudia sú po celom týždni unavení a tešia sa na víkend,“ vysvetlil Jiří Halbrštát, marketingový manažér personálnej agentúry. Podľa neho by manažéri mali tento fakt jednoducho vziať na vedomie a prispôsobiť tomu plánovanie pracovných aktivít.

"Napríklad niektoré firmy ponúkajú to, že si ľudia môžu počas týždňa nejaké hodiny nadpracovať a v piatok môžu odísť o trochu skôr,“ povedal Halbrštát. Zamestnávatelia môžu uvažovať aj o presune pravidelných porád na posledný pracovný deň týždňa.

Piatok je deň plánov

"Na piatkovej porade sa sumarizujú dokončené úlohy a plánuje sa práca na budúci týždeň. To núti členov tímu pripraviť sa na poradu a pred ňou dokončiť, čo je treba,“ dodal.

V roku 2011 slovenskí zamestnanci pracovali najsvedomitejšie v utorok, vo štvrtok a v pondelok. "Informácie z merania kopírujú prirodzenú energetickú krivku, keď pri výkone dochádza v treťom dni k potrebe energiu znovu načerpať. Napríklad v tréningovom programe športovcov sa tiež obvykle necháva tretí deň voľnejší,“ vysvetlil Filip Brodan zo spoločnosti Zamestnanci.com. Ilustračné foto SITA/AP Photo/Jae C. Hong

"Podľa môjho názoru toto vyššie piatkové percento nesúvisí s tým, že by manažéri robili chybu v motivácii zamestnancov, pretože aj dobre motivovaný zamestnanec bude tráviť časť pracovného času vybavovaním súkromných záležitostí na internete,“ dodal Brodan, ktorý je konzultantom v oblasti rozvoja riadenia jednotlivcov aj tímov.

Podľa spomínaných štatistík zamestnanci denne trávia mimopracovnými aktivitami v priemere 54 minút. Najviac práce na počítači urobia medzi 11:00 a 12:00, zatiaľ čo medzi 13:00 a 14:00 sa asi 13 minút venujú súkromným aktivitám.

Informácie agentúre SITA poskytol AuditPro manažér spoločnosti truconneXion Martin Hnízdil a Lucia Burianová zo spoločnosti Profesia.sk.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM