Jaroslav Dodok Festivaly

FOTO: Festival Sziget privítal špičku európskej hudobnej scény

Budapešť je prvé stanovisko nášho dobrodružstva s názvom SZIGET VOLT 2012. Rozhodli sme sa pozdraviť našich južných susedov a okúsiť čo - to z kvalitnej muziky, keďže tohtoročný line- up sa nedal prehliadnuť a headlineri nepovšimnúť bez toho, aby srd

Najlepší z európskych festivalov[/si­ze][/color]

Sziget nie je žiadny festivalový nováčik, ba práve naopak. Stal sa z neho jubilant. Tento rok totiž oslavoval svoje 20 narodeniny. Nešlo však o žiadne nostalgické spomínanie, či slabý odvar minulých rokov, práve naopak. Okrem toho, že festival oslavoval svoje narodeniny, mohol si ešte užiť vlnu osláv a radosti za svoje minuloročné víťazstvo ceny o najlepší festival na európskom kontinente (The Best Major Festival 2011 ).

Na Line-upe nechýbajú zvučné mená[/size][/color]

Na tohtoročnom line-up liste vás mohli zaujať účinkujúci ako napríklad: Placebo, The Stone Roses, The Horrors, The Subways, Mando Diao, Korn, Magnetic Man, Ministry, The Ting Tings, The Killers, Dj Fresh, John B, The XX, Paolo Nutini, LMFAO, či Goran Brehovic and The Wedding And Funeral Orchestra a mnohí iní.

Maďarčiny sa báť nemusíte[/size][/co­lor]

Ako praví, ale opatrní dobrodruhovia, sme sa rozhodli, či už z praktických, alebo ekonomických dôvodov (cena lístka na deň je 45€, na celý týždeň okolo 170 €) netlačiť na pílu a okúsiť Sziget na začiatok len tak zľahka, teda na jeden deň. Pre istotu.

Ak sa bojíte vášho bezvýchodiskového stretu s maďarčinou, kedy budete odkázaní len na slovíčka, ktoré ste videli v Susedoch, Uragáne, či vo videu o Tete Potope, tak na tieto obavy môžete kľudne zabudnúť, keďže počas celej cesty na sziget ( ko aj na vlakovej stanici) sú prítomné informačné strediská, kde vás tam odnavygujú v pohode po anglicky a maďarský dopravný podnik, je taktiež zásobený posilami , ktoré sú ochotné pomôcť. ( ak nerátame revízora, ktorý nám dal o piatej ráno pokutu za neštiknutý lístok).

Polovica fanúšikov z Francúzska, či Nemecka[/size][/co­lor]

Na Szigete je pekná jeho rôznorodosť a variabilita. Každý si príde na svoje, keďže festival ponúka veľké množstvo rozmanitých žánrov a interpretov. Festival láka najmä fanúšikov zo západu. 50% návštevníkov pochádza z krajín mimo Maďarska ( Slovákov a Čechov sme počuli až na vlakovej stanici- pričom oni skonštatovali to isté) a najväčšia skupina prichádza z Francúzska. Množstvo ľudí prichádza z krajín ako Írsko, Holandsko, Taliansko, Nemecko, či Veľká Británia.

My sme sa najviac tešili na The Killers, Dj Fresh, Goran Brehovic a Paolo Nutini. Všetci boli perfektní, len Fresh trochu sklamal, podaktorých nie len trochu. Náladu sme si ale nenechali pokaziť.

Veľkým plusom Szigetu [/color] headlineri, relatívne dobrá vzdialenosť a doprava, jedlá, drinky, ceny, pekné nočné osvetlenie festu, kto sa obáva, že je to príliš veľké, tak vás ubezpečujem, že je to len chýr, v pohode sa dá prejsť celý areál za hodinku – možno aj menej.

Za mínusy by som označila: [/size][/color]prach, ktorý bol všade vo vzduchu a teda aj vo vlasoch, na čiernych nohaviciach, v ústach, jednoducho všade, toitoiky bez mydla s obrovskými radmi a taktiež by sa im tam hodili Sashe stánky ako bývajú na Pohode, či Grape, ktoré by to dosť oživili, aj keď moju peňaženku asi nepotešili. A keby mi neobliali vlasy pivom bola by to dokonalosť sama.

Príďte sa pozrieť na budúci rok na Sziget festival do Budapešti. Určite to zvládnete, za tých headlinerov to rozhodne stojí a keď je dobrá partia zabaviť sa dá všade aj keď tu to ide nejak samo.

student24/Ivana Masarovičová foto: Ivana Masarovičová

sziget foto
44
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM