Jaroslav Dodok Ostatné

Foto: Svet sa na hodinu ponoril do tmy...

Stovky známych objektov po celom svete, od berlínskej Brandenburskej brány až po Veľký čínsky múr, zhasli v sobotu večer všetky svetlá v rámci Hodiny Zeme.

Prvý krát sa osvetlenie vyplo v Sydney

Akcia, konajúca sa každoročne poslednú marcovú sobotu v snahe upozorniť na klimatické zmeny, vznikla v roku 2007 ako miestny happening v austrálskom Sydney. Podobne ako počas prechádzajúcich ročníkov, aj tento rok v Sydney vypli svetlá dvoch známych ikon mesta – Opery a Prístavného mostu.
O dve hodiny skôr ako v Sydney zhasli svetlá na Novom Zélande, televízna veža Sky Tower v Aucklande a budovy parlamentu vo Wellingtone. Nasledovala ju telekomunikačná veža Tókjó tawá v Tokiu a budovy neďaleko prístavu Victoria v Hong Kongu. Všetky svetlá zhasínajú vždy o 20.30 h miestneho času.

Zhasla aj Eiffelovka

V Berlíne zapálili pred Brandenburskou bránou 5000 sviečok pred tým, než predstavitelia mesta vypli osvetlenie objektu. Svetlá takisto pohasli v Paríži na viac než 230 slávnych historických pamiatkach, vrátane katedrály Notre Dame, Víťazného oblúku námestia Étoile či fontánach a mostoch na rieke Seina. Jedinou výnimkou je Eiffelová veža, ktorá z „bezpečnostných dôvodov“ vypla svetlá iba na päť minút.

[blockquote] K iniciatíve sa takisto pripojil londýnsky** Buckinghamský palác, Hodinová veža Westminsterského paláca**, Katedrála svätého Pavla a zdvíhací most Tower Bridge. Svetlá pohasli takisto vo Švédsku, Rusku, Spojených štátoch, ale i v Líbyí, Alžírsku či Francúzskej Guiney. [/blockquote]

Svetový fond na ochranu prírody (WWF), ktorý Hodinu Zeme organizuje, informoval, že počet účastníckych krajín a území vzrástol tento rok na 147 z minuloročných 135. „Globálne otepľovanie je veľký problém,“ povedal Rudy Ko z taiwanskej environmentálnej organizácie Society of Wilderness. //„Všetci môžu prispieť k zníženiu jeho následkov vypnutím svetiel.“ //Ko dodal, že deti by mali apelovať na svojich rodičov, aby „zhasli svetlá, vyšli von do parkov, zašportovali si a užili si prítomnosť rodiny namiesto pozerania televízie či hrania počítačových hier“.

Do celosvetového projektu sa zapojilo aj Slovensko

Osvetlenie nevyplo len hlavné mesto, ale do akcie sa zapojili aj v Košiciach, Prešove, Poprade, Žiline a viac ako v tridsiatke ďalších miest a obcí. "V tme bude napríklad Primaciálny palác, Budova NR SR, zhasnú viaceré hrady, okrem iných Bratislavský hrad, Spišský hrad, Strečno, Budatín, Oravský hrad, Nitriansky hrad, Stará Ľubovňa a ďalšie. Nebude chýbať množstvo firiem, organizácií či škôl,“ informoval pre TASR odborný garant a koordinátor Hodiny Zeme na Slovensku Jaroslav Merc.

Pozrite si fotoreportáž z Prešova.

Foto: Marek Balčák, TASR

hodina zeme
35
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM