Jaroslav Dodok Ostatné

FOTO: TEDxNitra - Myšlienky hodné šírenia

Pred jednou hodinou to vrelo. Dokončovali sa posledné prípravy, aby bolo všetko nachystané, keď prídu prví návštevníci. Nitrianska synagóga hostila 7 hodín, vyše 100 účastníkov a 10 skvelých rečníkov. Posledná sobota v mesiaci september patrila podu

Ilustračný obrázok k článku FOTO: TEDxNitra - Myšlienky hodné šírenia
Foto: Jaroslav Dodok

Čo to vlastne TEDx je ? [/color][/size]

Podujatie TEDx je kombináciou premietaných videí TED talks a živých vystúpení rečníkov, ktorých účelom je podnietiť intenzívne diskusie a nadviazať vzťahy v malej skupine.

Celé podujatie sa skladalo z 3 blokov, kde sa predstavili rečníci s 18 minútovým prejavom. Medzi jednotlivými blokmi boli vyhradené prestávky zamerané na nadväzovanie kontaktu s rečníkmi, ale taktiež aj medzi samotnými účastníkmi.

Na TEDx Nitra odzneli rôzne myšlienky, medzi nimi aj to, že za sen sa oplatí bojovať a niekedy je nutné vzdať sa aj pohodlia.

Čo všetko si mohol počuť a vidieť[/color][/si­ze]

Country manager Google Slovensko Rasťo Kulich rozprával o tom ako sa Slovensko môže stať Silicon Valey a kde môže Google pomôcť slovenským firmám.

Veľmi zaujímavo podaný umelecký prejav mal Tomáš Gríger, ktorý sa vzdal pohodlného, ale stresujúceho života a uprednostnil život plný slobody. Vydal sa na cestu so svojou červenou vespou Malinou a spolu s ňou objavoval krásy severských krajín.

Pán profesor** Teleki z UKF Nitra** nám vysvetlil okrem iného kedy je tekutý dusík neškodný. Mali sme možnosť vyskúšať teóriu v praxi na vlastnej koži. Dokonca za pomoci tekutého dusíka nám pripravili čokoládovú zmrzlinu, ktorú sme samozrejme aj ochutnali. Bola vynikajúca.

Máš doma aj ty plno vecí, ktoré nepoužívaš ? Tak toto využil Marián Repáň, ktorý vytvoril webovú stránku, kde si aj ty môžeš požičať najrôznejšie veci od kníh až po auto. Táto možnosť získania alebo prenajatia veci je buď úplne zadarmo alebo za pár centov. Narodeniny oslavoval jeden z prítomných rečníkov Juraj Kováč, ktorý organizuje prednášky Rozbehni sa, kde podnecuje ľudí k podnikaniu. Oslávenec dostal tortu s motívom TEDx.

Nechýbalo ani bohaté občerstvenie[/co­lor][/size]

Okrem pútavého obsahu boli zaujímavé aj stoly s občerstvením, kde sushi majster pred očami účastníkov ukazoval umenie prípravy sushi. Nechýbalo ani domáce tiramisu, ktoré išlo na dračku, zeleninovo syrové šaláty, pagáče, sendwiche, sladké čokoládky a plno iných dobrôt. Celé podujatie sa nieslo v príjemnej a uvoľnenej atmosfére.

Michal Molčan organizátor TEDxNitra sa vyjadril na otázku ako hodnotí prvý ročník podujatia nasledovne://** „TEDx Nitra hodnotím veľmi úspešne, o čom svedčí aj pozitívny feedback od rečníkov a účastníkov. Vydali sme zo seba maximum, aby bola akcia kvalitná. Obzvlášť sa teším z efektívnej spolupráce v rámci tímu, aj to je dôkazom, že partia iniciatívnych ľudí, bez nejakého formálneho zoskupenia, môže vytvoriť kvalitnú vec. Technické nedostatky tam boli, avšak budúci rok to musíme určite doladiť. To, že ľudia z akcie odchádzali s úsmevom, prišli sa zabaviť na afterparty a potom celý TEDx veľmi kladne komentovali na internete v nás zanechalo úžasný pocit.“**//

V networkingu sa pokračovalo aj na after party, ktorá sa uskutočnila vo veľmi príjemnom skoro až domácom prostredí v kaviarni Jak doma. Privítali nás vínkom a dokonca ostalo aj z Jurajovej torty.

Ak si nebol na TEDx tak nezúfaj, nahrávky budú zverejnené na ich stránkach. TEDx bol v Nitre prvotinou ale určite to tak nezostane. Organizátori už teraz hovoria o druhom ročníku. Máte sa na čo tešiť. Vidíme sa opäť o rok.

Student24.sk / Martina Trepáková foto: TEDxNitra

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM