Jaroslav Dodok Ostatné

Fotograf Š. Kliman predstavuje Rómov inak, než ich poznáme z médií

Dnešný Medzinárodný deň Rómov si pripomenuli viaceré inštitúcie otvorením fotografickej výstavy na verejnom priestranstve Hviezdoslavovho námestia v Bratislave. Autor veľkoplošných (1,5 x 1,2 metra) portrétov Šymon Kliman nazval výstavu Beautiful Peo

„Umenie je spôsob, ako búrať bariéry a predsudky. Na fotografiách vidíme krásnych ľudí bývajúcich v chatrčiach. Verím, že aj táto výstava prispeje k búraniu predsudkov,“ povedala na vernisáži starostka Starého Mesta Tatiana Rosová. Aj splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Miroslav Pollák ocenil netradičnú výstavu Rómov.

[blockquote]„Pred­stavujem tu rómskych spoluobčanov inakšie, než ich verejnosť pozná z médií. Medzi nimi žijú aj slušní a so záujmom o vzdelanie. Ja poznám takých a ich som fotografoval vo vlastných príbytkoch a sviatočnom oblečení,“ zdôvodnil pre TASR Kliman. [/blockquote]
Výstava je výberom 18 z vyše sto portrétov z rokov 2008–2011, kedy navštevoval rómske osady v okolí Popradu, Kežmarku, Košíc, Moldavy nad Bodvou a inde. Najmladšie dievča na výstave má 1,5 roka, najstarší 87 a je odfotený aj s manželkou.

„Volal sa Koloman Mirga a už zomrel. V jeho jednej miestnosti žije 12 ľudí, ale na okne majú záclony,“ opisuje životné podmienky Rómov fotograf, ktorý by tohto roku chcel ukončiť projekt Beautiful People.

Portréty detí i starších osadníkov pôsobia rozprávkovo a zároveň odhaľujú túžbu po šťastí, kráse a živote v lepších podmienkach. Kliman fotografiami podporuje projekt ocenenia práce s rómskou komunitou Gypsy Spirit. Jej nový, štvrtý ročník vyhlásila Ľubomíra Slušná-Franz, prezidentka Asociácie pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC), ktorá organizuje projekty v oblasti osvety, zdravia a vzdelávania.

Výstava potrvá do 30. apríla.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM