Jaroslav Dodok Ostatné

Hlavné udalosti víkendu

Prinášame vám zhrnutie toho najdôležitejšieho, čo sa počas víkendu udialo. Medzi študentov sa dostala informácia, ktorá hovorí o tom, že na gymnáziá by sa podľa budúceho ministerstva školstva dostali iba žiaci s priemerom známok lepším ako 1,5.

Na gymnáziá pôjdu len žiaci s priemerom známok do 1,5

Budúci šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) chce umožniť štúdium na gymnáziu len tým žiakom, ktorí na druhom stupni základnej školy dosiahli priemer známok aspoň 1,5.
// „Je to odvážne, ale urobím to, čo urobili Nemci. Na gymnáziá pôjdu žiaci, ktorí budú mať priemer známok v ročníkoch šesť až deväť základných škôl 1,5. Ostatní sa môžu uchádzať o stredné odborné školy,“// vyhlásil Čaplovič v exkluzívnom rozhovore pre TASR. Dodáva, že tak to funguje vo viacerých úspešných krajinách.

RÁDIORALLYE 2012

Najúspešnejším internátnym rozhlasovým štúdiom v rámci celoslovenskej súťažnej prehliadky tvorby internátnych rozhlasových štúdií RÁDIORALLYE 2012 sa stalo Rádio X zo Žilinskej univerzity. Vysokoškolské amatérske rozhlasové kluby sa na súťaži stretli už ôsmykrát. Ako druhé v poradí skončilo Rádio Paf z Prešova, ktoré vysiela najmä pre študentov Prešovskej univerzity.

Mladík skončil s automobilom v drogérii

Mladík bez vodičského oprávnenia vbehol dnes (v sobotu) krátko popoludní s automobilom do predajne s drogériovým tovarom v Púchove. Zranenie utrpelo štvormesačné dieťa.
Ako TASR informovali z Okresného dopravného inšpektorátu v Považskej Bystrici, vodič prerazil automobilom vchodové dvere na drogérii v tamojšom nákupnom centre a skončil medzi pokladňami v regáloch.
Podľa očitých svedkov mladík nasadol do automobilu zaparkovanom pred drogériou, po naštartovaní vyšiel na chodník a cez sklenenú výplň dverí vrazil do predajne. Zranenie pritom utrpelo štvormesačné dieťa, ktoré odviezli do považskobystrickej nemocnice. Polícia príčiny nehody vyšetruje.

Aktivista sa priviazal k stromu, nechcel aby ho vyrúbali

Na ulici Zdenka Nejedlého v Spišskej Novej Vsi sa v sobotu 31.marca na strome priviazal 33-ročný miestny muž a odmietal zísť dole. Sedel asi v šesťmetrovej výšky, čím chcel dať najavo svoj nesúhlas so schváleným výrubom stromov.// „Spišskonovoveskí policajti ho po príchode na miesto vyzvali, aby zliezol zo stromu, čo muž odmietol. Keďže bola dôvodná obava, že môže zo stromu spadnúť, na miesto sme privolali hasičov s plošinou,“// priblížil situáciu košický krajský policajný hovorca Alexander Szabó. Tí po niekoľkých výzvach použili donucovacie prostriedky a tak muža bezpečne prepravili na zem.

Knižnice ustanovia rekord v počte výpožičiek detských kníh

Slovenské knižnice sa rozhodli zapojiť sa do osláv Medzinárodného dňa detskej knihy formou ustanovenia neoficiálneho slovenského rekordu v počte výpožičiek detských kníh v pondelok 2. apríla 2012. TASR o tom informovala ústredná metodička pre prácu s deťmi a mládežou Slovenskej národnej knižnice (SNK) v Martine, vysunuté pracovisko Prešov Gabriela Futová.

Cieľom rekordu je podľa nej okrem ustanovenia rekordu prilákať detských i dospelých čitateľov do knižnice. „A dať im v tento jedinečný deň do pozornosti detskú knihu ako prostriedok na vzdelávanie, trávenie voľného času a zábavy. Rekord je súčasťou celonárodnej kampane na podporu čítania a propagácie knižníc Do knižnice 2 – Nakazení čítaním. Rekordu predchádzala jedna z najpopulárnejších knižničných akcií Noc s Andersenom z piatka 30. na sobotu 31. marca 2012, na Slovensku bolo prihlásených takmer 200 spacích miest,“ uviedla Futová.

Zdroj: TASR Ilustračné foto: ICM BB

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM