Udalosti

HugDay 2015: Mladí celý deň rozdávali objatia, prekonali aj magický rekord!

4. ročník celoslovenského Dňa objatí lámal rekordy vo všetkých smeroch. Zúčastnilo sa ho doteraz najviac dobrovoľníkov, zapojilo sa najviac miest a rozdalo rekordne veľa objatí. Ako vyzeral HugDay 2015?

Ilustračný obrázok k článku HugDay 2015: Mladí celý deň rozdávali objatia, prekonali aj magický rekord!
Zdroj: Dnes24.sk

Krátko po polnoci to skupinka študentov z Prvého slovenského literárneho gymnázia v Revúcej nevydržala a rozdala medzi svojimi spolužiakmi úplne prvé objatia. Oficiálne sa k nim o desiatej hodine pridalo 50 miest na Slovensku spolu so 600 dobrovoľníkmi.

,,Je priam neuveriteľné, koľko miest sa zúčastnilo tohto krásneho podujatia. Objatia sa rozdávali úplne všade – na námestiach, v škôlkach, nemocniciach či v nákupných centrách,“ informuje o priebehu Jaroslav Dodok, koordinátor HugDay.

O tom, že dobrovoľníci dnes mali veľké nadšenie pre myšlienku HugDay hovorí aj Martin Mlynár z Popradu: ,,Nenechali sme nič na náhodu. Niekoľko študentov sa podujalo rozdávať objatia slovenským aj zahraničným turistom priamo v Tatrách.“

V Bratislave dobrovoľníci prekvapili aj primátora a poslancov, keď ich navštívili počas pracovných rokovaní. ,,Pre nás boli úplne najkrajšie tie úprimné úsmevy a slzy v očiach ľudí, keď sme im otvorili náruč. Z domova dôchodcov sme si odniesli úžasné príbehy a emócie,“ opisuje atmosféru Veronika Kmeťová z Kremnice.

Veľkou atrakciou pre Banskobystričanov boli aj dvaja maskoti – Mímoň a medveď Míšo, pri ktorých sa zastavovali desiatky škôlkarov. ,,Okrem toho sme zažili niekoľko krásnych dlhých rozhovorov s ľuďmi, ktorí stratili svojich príbuzných alebo prežívajú ťažké chvíle vo svojich životoch. Počas týchto stretnutí sa ľuďom pomaly dvíhali kútiky úst. Stačilo tak málo – nájsť si na nich čas, vypočuť si ich a objať ich,“ hovorí gymnazistka Miška, ktorá sa do akcie zapojila.

Rekord prekonaný!

Podľa prvých neoficiálnych výsledkov dosiahli organizátori HugDay 2015 mimoriadny úspech.

,,Sčítali sme počet rozdaných objatí vo všetkých slovenských mestách. Finálne číslo nás prekvapilo a veľmi potešilo. Prekonali sme magickú hranicu 100 000 objatí, čím sme vytvorili nový rekord,“ prezradil Dodok.

Podľa jeho slov sa k tomuto počtu pripočítajú ešte objatia rozdané v ďalších 16 krajinách sveta, vďaka čomu bude konečné číslo poriadne vysoké. Organizátori dňa objatí však upozorňujú, že cieľom nebolo len tak bezhlavo rozdávať objatia, ale práve naopak, uvedomiť si ich hodnotu.

HugDay 2015 je neziskové podujatie, ktoré študenti pripravovali dobrovoľne. Pre mnohých z nich to bola prvá skúsenosť s organizáciou akejkoľvek akcie. Prostredníctvom dňa objatí sa v jednotlivých mestách vytvárali aj cenné partnerstvá medzi školami, občianskymi združeniami, mládežníckymi parlamentmi a firmami.

,,Toto je príklad toho, ako môžeme Slovensko spájať v rôznych oblastiach a meniť ho k lepšiemu. Aj preto bude našou ambíciou posunúť HugDay na ešte vyššiu úroveň, tak aby sa naň ľudia tešili 364 dní v roku,“ uzavrel jeho iniciátor, Jaroslav Dodok.

Hug Day 2015: Mladí celý deň rozdávali objatia, prekonali aj magický rekord!
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM