ELA Tlačové správy

Ide to chutne aj bez mäsa! Zdravé pôstne jedlá podľa A. Mačingovej s RECEPTAMI

Podľa Antónie Mačingovej si spoločnosť príliš privykla na prekombinované pokrmy, napríklad mäsa a mliečnych výrobkov v rámci jedného jedla, ktorá môže vytvárať negatívny dopad na náš tráviaci trakt.

Ilustračný obrázok k článku Ide to chutne aj bez mäsa! Zdravé pôstne jedlá podľa A. Mačingovej s RECEPTAMI
7
Galéria
Zdroj: Antónia Mačingová

Posledný februárový týždeň je pre kresťanov výnimočný v rámci cirkevného roka – 26. februára začína do 40-dňového pôstu pred Veľkou nocou.

Zdravo a chutne

So začiatkom pôstu sa končí čas fašiangov, plesov a veselíc. Práve toto obdobie je vhodné na to, aby ste si aj vy upratali vo svojom vnútri. Ako na to tak, aby bol výsledok zdraviu prospešný? Rady sme boli získať od Dr. Antónie Mačingovej.

„Pri téme očisty organizmu by som odporučila môj 28-dňový stravovací program, ktorý je prvým krokom k zdravšiemu ja. Prvý týždeň sa organizmus alkalizuje a ďalšie tri týždne prijíma dostatočné množstvo živín, vitamínov a minerálov, bielkovín i sacharidov. Výsledkom po štyroch týždňoch je organizmus bez toxínov a škodlivín. Takto zharmonizovaný organizmus je pripravený na účinné riešenie zdravotných problémov a stálejšiu úpravu váhy. Podmienkou je zavedenie nových trvalých vzorcov v spôsobe myslenia a výbere stravy. Lebo zmena stravovania je cesta k zmene osobnosti,“ vysvetľuje andragogička Mačingová.

To, čo jeme, vidíme na kvalite života

Harmonické stravovanie je podľa Antónie Mačingovej spôsobom, ako zmeniť svoj život.

Táto 28-dňová zmena nie je diéta, je to životný štýl. Vyčistený organizmus je len začiatkom k trvalej zmene, ku ktorej vás budú motivovať aj výsledky. Ide o prechod od momentálnej stravy a s ňou spätých problémov, pretože, či sa nám to páči, alebo nie, to, čo jeme, sa odzrkadľuje na kvalite nášho života.

28-dňový stravovací program má za cieľ prioritne detoxikovať organizmus a vrátiť vám rovnováhu. „Moja metóda nie je o tom, že po štyroch týždňoch schudnete či sa vyliečite. Je o potrebnej očiste organizmu a doplnení chýbajúcich látok. Po očiste môžete jesť tri mesiace podľa princípov delenej stravy a tí odvážnejší môžu recepty prispôsobiť svojej krvnej skupine."

"Postup, ako na to, nájdete v mojich knihách. Práve tri mesiace potrebuje telo na to, aby si zapamätalo dosiahnutú hmotnosť a proporcie, tiež sa začnú výrazne prejavovať zdravotné zlepšenia – samozrejme, ak poctivo dodržíte odporúčania vrátane pitného režimu. Po ďalších troch mesiacoch zaznamenáte aj zlepšenie kvality pleti. Nevhodný výber a kombinácia potravín totiž urýchľuje odbúravanie kolagénu. Základom pre všetkých by však mala byť zdravá strava s dostatočným obsahom potrebných látok.”

Podľa Antónie Mačingovej si spoločnosť príliš privykla na prekombinované pokrmy, napríklad mäsa a mliečnych výrobkov v rámci jedného jedla, ktorá môže vytvárať negatívny dopad na náš tráviaci trakt.

Keďže preferuje kvalitu pred kvantitou, rozhodla sa pripravovať recepty založené na dostupných surovinách plných organických látok, ktoré náš organizmus nezaťažia. Pár receptov však ponúkla aj našim čitateľom…

Vyskúšajte si počas pôstu zdravé jedlá, ktoré vás zasýtia a doplnia vám potrebné látky

Boršč

„Recept na túto polievku síce vyzerá komplikovane, ale už po prvom vyskúšaní vám pôjde hravo-ľahko. Chuťou pripomína klasický boršč, ale pri jeho príprave som sa vyhla množstvu nevhodných kombinácií (mäso, zemiaky, kapusta, fazuľa). Vynechaním spomínaných surovín som sa vyvarovala kombinácii surovín, ktoré zbytočne zaťažujú trávenie a tráviaci trakt a podporujú ukladanie tuku. Chutí naozaj vynikajúco, lebo ako stále hovorím, recepty skladám tak, aby vyzerali ako klasické, chutili ako klasické, ale nevytvárali klasické tráviace problémy. Vyskúšajte :)“ odporúča Mačingová.

Potrebujeme: z každej uvedenej zeleniny misku na kocky nakrájanej: mrkva, zeler, kaleráb, petržlen, zelená paprika, ďalej 3 misky nakrájanej cvikly, 1 cibuľu a 2 strúčiky cesnaku, korenia: soľ, mleté čierne korenie, rasca, 5 bobuliek nového čierneho korenia, bobkový list, mletá červená paprika, olej, paradajkový pretlak, petržlenovú vňať.

Postup: Všetku koreňovú zeleninu si osmažte na olivovom oleji, ktorým nemusíte vôbec šetriť. Orestujte 15 minút, osoľte, okoreňte, pridajte bobkový list a nakrájanú papriku. Premiešajte, pridajte mletú červenú papriku a 0,7 – 1 liter vody. Varte, kým koreňová zelenina nezmäkne. Medzitým si na panvici osmažte nakrájanú cibuľku, pridajte aj cesnak a zalejte paradajkovým pretlakom. Keď začne pretlak bublať, pridajte malé množstvo ( asi 1 dcl ) vody. Následnej ho vlejte do uvarenej zeleniny a premiešajte. Na záver pridajte čerstvú posekanú petržlenovú vňať.

Zelerové placky

„Táto pochúťka je skvelou alternatívou k zemiakovým plackám a nebudete po nej priberať. Zeler je bohatý na vitamíny a minerály a je silný antioxidant. Viac podobných receptov, ktoré využijete aj počas nadchádzajúceho, pôstneho obdobia nájdete aj v mojom stolovom kalendári na rok 2020,” dodáva Mačingová.

Potrebujeme: ¼ zeleru, vajíčko, 2 strúčiky cesnaku, 1 ČL kurkumy, 1 PL mletých lieskovcov

Postup: Na jemno nastrúhaný zeler zmiešame s vajíčkom a roztlačeným cesnakom, osolíme a pridáme kurkumu. Do cesta pridáme lieskovce, ak je stále riedke, pridáme trochu viac lieskovcov. Premiešame a na rozohriatom olivovom oleji smažíme malé placky, ktoré z panvice ukladáme na servítky, aby sa zbavili prebytočného oleja.

Pôstne jedlá zdravo a chutne podľa A. Mačingovej
7
Galéria
Zdroj: Antónia Mačingová
Zdroj: Dnes24.sk

Rýchle správy

Najčítanejšie