Peter Dóža Rôzne

Jim Morrison- Zo života sa nikto nedostane živý

Vlastným menom James Douglas Morrison. Člen skupiny The Doors, básnik, textár a spevák. Jeden z najcharizmatickejších, najoriginálnejších osobností hudobnej scény, ktorý ovplyvnil životný štýl a správanie mnohých rockových hudobníkov a celovo celý vý

Jim Morrison sa narodil 8. decembra 1943 v Melbourne na Floride. Jeho otec Georg Stephen Morrison bol admirálom vojenského námorníctva USA. Jim mal sestru narodenú v Mexiku a brata narodeného v USA. Keďže ich otec bol vojakom, rodina sa často sťahovala, čomu veľa psychológov a biografov pripisovalo dôvod prečo sa Jim mohol cítiť odstrčený. Otec rodinu kvôli práci často opúšťal.

Jim prežil začiatok svojho života s matkou u starých rodičov v Georgii. Toto miesto bolo veľmi ovplyvňované viktoriánskou vierou a dbalo sa na tradície. Keď vojna skončila, celá rodina sa presťahovala do Washingtonu D.C., a za krátky čas na to do Albuquerque.

,,Najdôležitejší okamih môjho života"- Tak Jim nazval udalosť, ktorú prežil cestou po diaľnici do Santa Fe. Sedem ročný Jim videl cestnú haváriu kamiónu a puelbových Indiánov. Nemohol prestať plakať. Pohľad jedného z Indiánov utkvel v mysli Morrisona navždy. Jeho otec k nemu nebol nikdy obzvlášť láskaví a toto bola jedna z mála situácii, keď k nemu bol citlivý. Otec mu nakoniec povedal, že nehoda sa nestala a bol to len zlý sen. Jeden zo zranených umrel práve, keď auto Morrisonových odchádzalo. Jim po celý život veril, že duša mŕtveho Indiána vtedy vstúpila do jeho tela.

V 14-ich rokoch prestal chodiť na hodiny hudby, všetko odmietal. Jeho jediný** kamarát Fud, mu jedného dňa povedal: Ak chceš zapadnúť do kolektívu, nemal by si nosiť čisté Levisky. Jim nahnevane ale s bezradnosťou v hlase povedal, že jeho mama mu ich perie dvakrát do týždňa. Potom dostal nápad, že sa do tých špinavých prezlečie hneď ako odíde ráno z domu lol. Jim a Fud boli kamaráti ako sa patrí, **vypili spolu prvý pohárik, vyfajčili prvú cigaretu a písali si vtipné erotické komiksy.

Nastala zmena a Jim** začal až chorobne veľa čítať.** Formovala sa jeho excentrická povaha, bol sebavedomejším, a skúšal čo vydržia ľudia okolo a kde sú hranice akceptované medzi ľuďmi a spoločnosťou. Na vyššej strednej škole v St. Petersburgu si od spolubývajúcich bez pýtania požičiaval veci, a keď chceli v noci spať, vždy si pustil rádio naplno a počúval Presleyho. Všetky reakcie študentov si zapisoval do zápisníku. Nakoniec ho vyhodili.
Miloval literatúru a filozofiu. **Jeho vzormi boli **Nietzsche ako aj beatnickí autori napríklad **Ginsberg, Kerouac či Ferlinghetti. **Bol považovaný za výborného žiaka, ktorý rozumie filozofom a dokázal chápať poéziu. Rád maľoval a písal básne.

V lete roku 1965 na pláži v L.A. stretol Raya Manzareka. Jim mu povedal o svojich básňach a že sa pokúšal aj o nejaké texty. Ray ich chcel veľmi počuť. Jim sa hanbil no Ray ho prosil aby mu niečo zaspieval. Sadli si do piesku a Morrsion precítene s privretými očami zarecitoval báseň Moonlight Drive. Manzarek bol úplne nadšený. Sľúbili si, že založia skupinu. **Hneď na mieste mu Jim povedal že sa bude volať **The Doors (Dvere). [blockquote]Na otázku prečo, odpovedal: „Pretože sú tu veci známe a sú tu veci neznáme. A tie dvere ich oddeľujú…"[/bloc­kquote]

[youtube=400,270]h­ttp://youtu.be/lS-af9Q-zvQ[/youtube]

zdroj: youtube.com

Tu sa už začína písať obdobie kapely The Doors. O zvyšku života Jima Morrisona a začiatku jeho kapely sa dozviete v ďalšom pokračovaní…

student24/Peter Dóža foto: topky.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM