Jaroslav Dodok Ostatné

K Medzinárodnému dňu tanca sa pripoja aj slovenské mestá

Ľudia tancujú pri rôznych výročiach a na rôznych miestach, na oslavách narodenín, na svadbách, na ulici, v sálach, na scéne i v zákulisí, aby vyjadrili radosť i smútok. Tanec je univerzálny jazyk, možno ho pokladať za svojského vyslanca mieru, rovnosti a tolerancie vo svete.

Ilustračný obrázok k článku K Medzinárodnému dňu tanca sa pripoja aj slovenské mestá
Zdroj: Webnoviny.sk

Medzinárodný deň tanca pripadá na 29. apríla. K podujatiam na oslavu tohto dňa sa pripojí aj Slovensko.

Mesto Levice na svojej internetovej stránke pozýva na celoslovenskú kvalifikačnú súťaž na Majstrovstvá Európy a Svetový pohár vo výrazových tancoch a speve Showtime. Súťaž je naplánovaná na 28. apríla v levickej športovej hale.

Divadlo Štúdio tanca v Banskej Bystrici pripravilo vo svojich priestoroch rôzne tanečné prekvapenia. „Zistíte, že súčasný tanec je všade okolo nás. Každý pohyb sa stáva zaujímavým a každý, kto sa hýbe, tancuje,“ avizuje profesionálne tanečné divadlo na svojom webe. O oslavách Medzinárodného dňa tanca nielen v divadle elledanse (28. apríla), ale aj v uliciach Bratislavy (29. apríla) informuje stránka citylife.sk. V programe sú bezplatné workshopy i tanečné kurzy.

O pripomínanie Medzinárodného dňa tanca sa v roku 1982 svojou iniciatívou zaslúžil Medzinárodný výbor tanca, ktorý je súčasťou Medzinárodného divadelného inštitútu (ITI). Termín 29. apríla zakladatelia vybrali v spojitosti s dňom narodenia otca moderného baletu Jeana-Georgesa Noverra (29. apríla 1727–19. októbra 1810).

Cieľom Medzinárodného dňa tanca a posolstva je združiť všetkých, ktorí v danej oblasti pracujú, vzdať tancu poctu, osláviť jeho univerzálnosť a prekročením všetkých politických, kultúrnych a etnických bariér zjednotiť ľudstvo v priateľstve a mieri – okolo tanca.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM