Univerzity

Katolícka univerzita má dočasného rektora, riadne voľby budú 10. júna

Katolícku univerzitu v Ružomberku po odstúpení rektora Tadeusza Zasepu od 1. júna 2014 dočasne povedie rektor Kňazského seminára Jána Vojtaššáka v Spišskom Podhradí Jozef Jarab. Akademický senát univerzity zároveň rozhodol, že riadne voľby rektora KU sa uskutočnia 10. júna.

Ilustračný obrázok k článku Katolícka univerzita má dočasného rektora, riadne voľby budú 10. júna
Zdroj: Dnes24.sk

„Chcem pomôcť a myslím si, že v akademickej obci, kde som pôsobil na rôznych miestach od roku 1990, ma poznajú. A ak si myslia, že môžem pomôcť, tak pomôžem,“ povedal Jozef Jarab.

Rektor KU v Ružomberku Tadeusz Zasepa oznámil rezignáciu na svoju funkciu 5. mája 2014 a jeho funkčné obdobie sa skončí k 31. máju 2014. Hlboké rozpory Akademického senátu ružomberskej KU a rektora Zasepu vyvrcholili koncom minulého roka návrhom na jeho odvolanie a neustali ani po januárovom pracovnom stretnutí obidvoch strán s členmi KBS. „Rektor stratil našu dôveru, a to, čo sme prezentovali 18. decembra, zostáva pre nás nemenné a nezvratné. V tejto chvíli skutočne neexistuje medzi nami možnosť dohody. Preto si nevieme predstaviť našu ďalšiu zmysluplnú spoluprácu do budúcna,“ uviedla v januári predsedníčka Akademického senátu KU Ľudmila Krajčíriková.

Prodekanka Pedagogickej fakulty KU Zuzana Gejdošová odmietla tvrdenia rektora o nekalých finančných praktikách na pôde tejto fakulty. „Policajný vyšetrovateľ zastavil v tejto súvislosti všetkých desať trestných stíhaní s odôvodnením, že sa nestal žiadny podvod, krádež či sprenevera,“ zdôraznila.

„Stojím za zisteniami našej vnútornej kontroly, ktoré potvrdil externý audit. V tom duchu musí prebiehať snaha o obnovu vzájomnej dôvery. Keď budeme zakrývať klamstvá, falšovanie a podvody, potom je jasné, že nie je možný dialóg. Stojac pevne na základoch kresťanskej morálky verím v jeho obnovenie,“ skonštatoval po januárovom pracovnom stretnutí rektor.

Hovorca KU Vladimír Buzna vtedy vysvetlil, že problematika nezákonnosti úkonov na Pedagogickej fakulte KU spočívala v tom, že poplatky za niektoré poskytované služby neputovali na účet univerzity, ale súkromného neinvestičného fondu. „Skutočným dôvodom návrhu na odvolanie rektora je to, že dlhodobo upozorňoval na tieto nezrovnalosti,“ dodal hovorca.

foto: akredcom.sk

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM