Univerzity

Kiska na stretnutí so študentmi: Máme mnoho vysokých škôl, ktoré produkujú skladníkov

Diskusia o školstve je pre prezidenta Slovenskej republiky (SR) Andreja Kisku absolútnou prioritou. Povedal to počas dnešnej návštevy na pôde Žilinskej univerzity (ŽU). V diskusii so študentmi zdôraznil, že školstvo má zastarané osnovy a vysoké školy sú veľmi zamerané na kvantitu.

Ilustračný obrázok k článku Kiska na stretnutí so študentmi: Máme mnoho vysokých škôl, ktoré produkujú skladníkov
Zdroj: TASR

Podľa prezidenta však ŽU produkuje skutočných odborníkov a v niektorých odboroch má dokonca aj málo študentov „Presne také školy, kde každý absolvent bude mať svoje miesto, kde bude zhánka po ich absolventoch, takéto školy potrebujeme. Takže som sa prišiel porozprávať o tom, ako sa to tejto škole podarilo dosiahnuť. A ako tento model možno zobrať aj na iné školy a čo treba v školstve urobiť a zmeniť,“ povedal slovenský prezident po diskusii s vedením ŽU a jej študentmi.

Rektorka ŽU Tatiana Čorejová slovenskému prezidentovi univerzitu najskôr predstavila. „Aké má úlohy, ciele, históriu. Ale predovšetkým sme diskutovali o budúcnosti školstva. Základného, stredného aj vysokého, lebo je to celá reťaz a samozrejme aj o uplatniteľnosti absolventov. Prediskutovali sme nielen otázky financovania, ale skôr zmyslu a spôsobu vzdelávania. Ako prepojiť s praxou univerzity, pedagógov, študentov, aj inovačné a kreatívne aktivity,“ uviedla Čorejová.

„Treba prepojiť vysoké školy s praxou“

V diskusii so študentmi ŽU slovenský prezident zdôraznil, že školstvo má zastarané osnovy, nedostatočné podmienky pre pedagógov, slabú schopnosť vedy podieľať sa na skutočnom výskume. „To nie je novinka, ale treba začať pracovať na tom, aby sa podmienky zmenili. Kvalitné školstvo musí mať špičkový výskum a podmienky pre mladých ľudí. Svetové Slovensko potrebuje vzdelaných kvalifikovaných ľudí a inovatívnu ekonomiku,“ povedal Kiska.

Na margo slabých stránok slovenských vysokých škôl uviedol, že sú veľmi zamerané na kvantitu. „Pred vašou musím dať skutočne klobúk dole. Ale máme mnoho vysokých škôl, ktoré vyslovene produkujú skladníkov v Nemecku, Írsku alebo nezamestnaných. Treba prepracovať osnovy a prepojiť vysoké školy s praxou. Napriek kritike školstva ma stále príjemne prekvapuje, že máme aj špičkové školy, pedagógov a žiakov,“ uzatvoril slovenský prezident.

Prezident na návšteve Žilinskej univerzity
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM