Jaroslav Dodok Rôzne

Koľko chcú študenti zarábať v prvom zamestnaní? Prezradil nám prieskum...

Slovenskí študenti a absolventi škôl by chceli vo svojom prvom zamestnaní zarábať v priemere okolo 767 eur v čistom. V rámci regiónu sú tak ich požiadavky tretie najvyššie.

Ilustračný obrázok k článku Koľko chcú študenti zarábať v prvom zamestnaní? Prezradil nám prieskum...
Zdroj: Dnes24.sk

Študenti v Slovinsku by najradšej videli na výplatných páskach 1007 eur, v Českej republike očakávajú 880 eur v čistom.

Vyplýva to z regionálneho prieskumu spoločnosti Deloitte, ktorý sa realizoval na vzorke viac ako 4000 študentov a absolventov škôl z 11 krajín. Išlo o krajiny Vyšehradskej štvorky, pobaltské štáty a krajiny Balkánu.

„Naši študenti sú veľmi ambiciózni, myslia si, že majú veľkú pridanú hodnotu pre zamestnávateľov a tomu potom zodpovedajú aj ich platové očakávania,“ zhodnotil vedúci partner slovenskej kancelárie Deloitte Marián Hudák.

V prvom rade sa podľa jeho slov tieto ambície odzrkadľujú pri nástupnom plate a potom aj v očakávaniach rýchlosti kariérneho rastu. „Ťažko ale povedať, či sú v porovnaní s regiónom menej alebo viac ambicióznejší,“ dodal Hudák. Zrejme sa v tomto podľa neho odzrkadľuje aj životná úroveň v jednotlivých krajinách a aj platová úroveň.

Pri výbere zamestnania však slovenskí študenti a absolventi kladú výšku platu až na tretie miesto. Na základe výsledkov prieskumu sa v prvom rade sústreďujú pri hľadaní práce na príležitosti rozvíjať sa a získavať nové zručnosti. Na druhé miesto kladú celkovú atmosféru v práci, ktorá by mala byť priateľská. A až na treťom mieste je výška mzdy.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM