Jaroslav Dodok Rôzne

KOMENTÁR: Slušní občania dávajú STOP asociálom

Nikomu sa nepáči, ak sú jeho práva porušované. Najmä ak si vzorne plní svoje občianske povinnosti, platí dane, posiela svoje deti do školy a správa sa slušne k spoluobčanom. Prečo má potom niesť následky za správanie ľudí, ktorí robia presný opak? Pr

Pochod za práva slušných ľudí[/color][/size]

Práve tieto a podobné otázky si kladú ľudia z Partizánskeho, ktorých už príliš dlho sužuje problém s asociálmi. Naoko neriešiteľný problém však nebol ľahostajný skupinke mladých ľudí, ktorí založili občiansku iniciatívu Daj stop asociálom v tvojom meste a za podpory primátora mesta Partizánske zorganizovali pokojný protestný pochod mestom.

A že tento problém je skutočne naliehavý, dotýka sa mnohých ľudí a rezonuje takmer vo všetkých sférach spoločenského života, dokazuje vysoká účasť občanov mesta Partizánske a ľudí z blízkeho okolia. Vyše 3000 ľudí prišlo ukázať, že sa nevzdá svojho práva môcť sa slobodne a bez strachu poprechádzať po každej ulici a že nebude každý deň drieť v práci pre to, aby bolo na sociálne dávky pre nepracujúcich asociálov.

Správanie asociálov v školách[/co­lor][/size]

Na jednom z transparentov svietil nápis:// ,,Slušný človek posiela deti do školy!„// Svoje o tom vedia najmä pedagógovia, ktorých sa zúčastnil nemalý počet. Práve oni totiž každý deň musia riešiť dochádzku, či skôr ,,nedochádzku“ detí z neprispôsobivých rodín do školy.

**Nepáči sa im pozerať sa dennodenne na to, že deti, ktorých rodičia nepracujú a ani pracovať nechcú, dostávajú obedy za symbolickú cenu, zatiaľ čo slušní rodičia na ne svojim deťom musia každý deň zarobiť. Chýba im totiž rodičovská výchova a do školy prídu len občas, aj to preto, že za to ich rodičia ešte stále dostávajú od štátu peniaze. **

Potom sa stáva, že osočujú svojich spolužiakov, či dokonca, pedagógov a spomaľujú vyučovanie. Keď v rámci príhovorov zaznel názor, že 100 neosprave­dlnených hodín by mal byť trestný čin, nikto neprotestoval.

Dokedy to budeme tolerovať?[/co­lor][/size]

Kam speje slovenský štát a jeho školstvo? Prečo rodičia mladých, šikovných a perspektívnych žiakov zaplatia z daní obedy aj deťom neprispôsobivých občanov? Je normálne, aby jedna skupina občanov pracovala aj za tú druhú, ktorej sa pracovať nechce?

Heslom tohto pochodu bolo, že nie je namierený proti niekomu, ale práve naopak, je pre niekoho. Pre slušných ľudí, za ich práva. Ak by slovenská vláda začala konať pre týchto občanov a nie proti nim, možno by bolo Slovensko opäť krajším miestom pre život.

student24/Lenka Majiková foto: Lenka Májiková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM