Jaroslav Dodok Rôzne

Košickí žiaci a študenti si môžu oddnes vybavovať zľavy na cestovnom

Študenti by nemali zabudnúť na to, že zľavy na minulý školský rok im končia.

Košickí žiaci a študenti si môžu už oddnes vybavovať zľavy na cestovnom v mestskej hromadnej doprave pre školský rok 2012/2013 v predajniach Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) na Bardejovskej a Rooseveltovej u­lici.

**„Nemali by zabudnúť na to, že zľavy na minulý školský rok im končia,“ **upozornila hovorkyňa DPMK Michaela Karaffová.

Čo treba?

Na nový preukaz potrebuje žiadateľ aktuálnu fotografiu s rozmermi 3×3,5 cm a vyplnenú žiadanku (tlačivo v predajniach DPMK alebo na internete-www.dpmk.sk). U žiakov do ukončenia základnej školskej dochádzky stačí podpis a k nahliadnutiu predložiť občiansky preukaz zákonného zástupcu a rodný list žiaka.

Študenti stredných a vysokých škôl denného štúdia do 26 rokov musia mať žiadanku potvrdenú školou, údaje nesmú byť prepisované, gumované alebo akokoľvek menené a k nahliadnutiu treba predložiť preukaz totožnosti. Študenti 4. ročníka stredných škôl musia mať na žiadanke uvedený dátum ukončenia štúdia; študenti posledného ročníka vysokých škôl (1. aj 2. stupňa) musia mať uvedený dátum ukončenia štúdia záverečnými skúškami.

Manipulačný poplatok je 0,50 eura za prepersonifikovanie alebo urobenie inej zmeny v karte, ako aj za vydanie kmeňového listu. Cena bezkontaktovej čipovej karty (BČK) je 4,80 eura (obal 0,33 eura). U žiakov ZŠ nie je predĺženie platnosti BČK potrebné, platnosť je totiž nastavená do 16 rokov veku. U študentov stredných škôl stačí podľa Karaffovej predložiť k nahliadnutiu potvrdenie školy a preukaz totožnosti, u študentov stredných škôl-prvákov sú potrebné na vybavenie rovnaké doklady ako pre nový preukaz (kto má žiacku BČK, nemusí si ju kúpiť, musí však predložiť všetky doklady na jej prepersonifiko­vanie).

„Študenti vysokých škôl môžu okrem prechádzajúcej možnosti využiť študentské karty ISIC, označené logom EMCARD, aj na cestovanie v MHD. Platnosť zľavy na karte vyznačuje vysoká škola,“ dodala Karaffová. Študenti posledných ročníkov SŠ a VŠ po ukončení štúdia záverečnými skúškami strácajú nárok na zľavnenú prepravu.

student24/tasr foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM