Jaroslav Dodok Ostatné

Medzinárodný deň planetárií

V nedeľu 19. marca 2012 nadšenci nočnej oblohy v Prešovskom Planetáriu oslavovali Medzinárodný deň planetárií. V projekčnej sále planetária pod umelou hviezdnou oblohou doobeda začal bohatý program.

Pre návštevníkov bola súčasťou programu aj Ariadnina čelenka, Vesmírne otázniky, Jarná obloha, Enya, The Beatles – kde sme sa oboznámili zo začiatkami hviezd, akou bola aj kapela The Beatles. ktorá dodnes žiari.

Poobede nasledovali astronomické rozprávky a filmy pre deti, odborné filmy pre dospelých, kde sa mohli malý ale i veľký dozvedieť zaujímavé informácie o vesmíre. A na záver v nočných hodinách mali možnosť návštevníci sledovať skutočnú nočnú oblohu s kupoly a terasy planetária, kde boli pripravené rôzne ďalekohľady na pozorovanie planét Marsu, či Venuše, ktorá sa schovávala za „oparom“ a tak sme videli iba svetlú machuľu na oblohe. Počasie nebolo podľa predstáv astronómov, no napriek tomu tieto planéty bolo možné pozorovať aj voľným okom.

Pre tých, ktorí pozorovanie oblohy v planetáriu nestihli, neváhajte a vyštartujte večer mimo civiláziu do prírody a vychutnajte si nádheru, ktorá sa nedá zachytiť fotoaparátom.

Text + foto: Marek Balčák

planet
10
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM