Jaroslav Dodok Ostatné

Mladí vedci súťažia v Bratislave o najlepší projekt

Stredoškoláci z celého Slovenska, ale aj zo zahraničia, budú v najbližších dňoch v Bratislave súťažiť o najlepší vedecký projekt. Na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského (UK) dnes odštartoval 15. ročník Festivalu vedy a techniky 2012.

Ilustračný obrázok k článku Mladí vedci súťažia v Bratislave o najlepší projekt
Foto: Jaroslav Dodok

Autori najlepších projektov pocestujú na medzinárodné súťaže do USA, Ruska, Španielska a Belgicka. Hodnotiť ich bude odborná komisia zložená z 20 ľudí, v ktorej sú vedci z univerzít, Slovenskej akadémie vied, ale aj profesionáli z praxe.

„Festival vedy a techniky organizujeme po 15. raz a snažíme sa týmto spôsobom popularizovať vedu a techniku. Tento rok študenti prezentujú 76 projektov z oblasti vedy formou posterovej prezentácie,“ povedal Jozef Ristvej, predseda Asociácie pre mládež, vedu a techniku (AMAVET), ktorá festival organizuje.

Tento ročník je špecifický tým, že nad ním prevzal záštitu nositeľ Nobelovej ceny, profesor Douglas D. Osheroff, ktorý pôsobil na Stanford University v San Franciscu. V júni tohto roka navštívil aj Slovensko. „AMAVET sa stal členom Americkej spoločnosti pre vedu a spoločnosť, vďaka čomu sa nám podarilo získať kontakt na profesora Osheroffa a navštívili sme ho na Stanforde, kde učil. On je veľkým popularizátorom vedy a techniky práve u mladých ľudí,“ uviedol Ristvej.

Na Prírodovedeckej fakulte UK svoje projekty prezentujú okrem slovenských študentov aj tímy z Česka, Španielska, Belgicka, ktoré sú partnerskými tímami AMAVETu. „Tento rok hostíme 14 súťažiacich zo zahraničia. Partnerské organizácie zo zahraničia prijímajú našich, my prijímame ich. Študenti si tak môžu vymieňať skúsenosti,“ zhodnotil predseda AMAVETu.

Stredoškoláčky z Gymnázia Krompachy v rámci svojho projektu skúmali, prečo niektorí ľudia počujú hudobné tóny a iní ich nerozoznávajú. Študenti zo Strednej odbornej školy drevárskej v Spišskej Novej Vsi zas vytvorili drevený tricykel.

Dnešný deň súťažiaci rozložili svoje stánky v priestoroch fakulty, v piatok (9.11.) budú svoje práce prezentovať odbornej hodnotiacej komisii a v sobotu (10.11.) sa dozvedia verdikt, ktoré projekty budú ocenené vecnými cenami, a ktoré postúpia na medzinárodné súťaže. Festival vedy a techniky prebieha v rámci aktuálneho Týždňa vedy a techniky na Slovensku, ktorý začal v pondelok (5.11.) a potrvá do nedele (11.11.)

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM