Jaroslav Dodok Rôzne

Mladík pil denne litre koly, v 25-ke mu vypadali všetky zuby

Austrálčan, ktorý denne vypil šesť až osem litrov Coca Coly a ďalších sladených nápojov, si privodil otravu krvi a v mladom veku si zuby na noc odkladá do pohárika. Teraz slúži ako odstrašujúci príklad, za ktorý sú zubári v istom zmysle vďační.

Ilustračný obrázok k článku Mladík pil denne litre koly, v 25-ke mu vypadali všetky zuby
Foto: Jaroslav Dodok

Prišiel o všetky zuby

Austrálčan William Kennewell ignoroval varovania zubárov, ktorí mu radili výrazne obmedziť sladký bublinkový nápoj. Po tom, ako mu vypadali všetky zuby, je dnes odkázaný na zubnú protézu – a to má len 25 rokov.

Mladík závislý od Coca Coly a ďalších sladených nápojov dokázal denne vypiť šesť až osem litrov kolového nápoja, ktorý sa koncom 19. storočia dostal do lekární v USA ako patentovaný liek. Hoci pri istých tráviacich ťažkostiach môže malé množstvo Coca Coly pomôcť, experti na zdravú výživu neustále odporúčajú tieto nápoje z pitného režimu úplne vynechať. Jediná plechovka Coca Coly totiž obsahuje až 39 gramov cukru.

„Všetko to začalo preto, že som nebol veľký fanúšik čistej vody a keďže som pracoval v oblasti hotelierstva, mal som jednoduchý prístup ku kole,“ uviedol Austrálčan, ktorého zuby úplne odumreli. Okrem toho si mladík vďaka nerozvážnemu pitnému režimu privodil aj otravu krvi.

William sa musí naučiť žiť s protézou

„Moje zuby sa tak často kazili, že mi to spôsobilo otravu krvi a cítil som sa kvôli tomu veľmi zle. Môj zdravotný stav sa však podstatne zlepšil, odkedy nosím zubnú protézu,“ vysvetlil 25-ročný Kennwell, ktorého celý pitný režim donedávna pozostával len z Coca Coly a sladených sýtených nápojov.

Väčšina ľudí má v dospelosti 28 až 32 zubov v závislosti od toho, či majú prerezané zuby múdrosti alebo nie. Austrálčanovi po istom čase zostalo len 13 zubov, aj tie však museli nedávno vytrhnúť.

Austrálski stomatológovia teraz používajú Kennwellovu závislosť od sladkých nápojov ako odstrašujúci prípad pre mládež aj dospelých. Zubár Jason Armfield z vedeckej organizácie Australian Research Centre for Population Oral Health žiada, aby sa na etiketách sladených nápojov objavovali aj varovania o rizikách tvorby zubných kazov. Sprevádzané fotografickými príkladmi by podľa neho mohli výrazne znížiť konzumáciu takýchto nápojov.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM