Jaroslav Dodok Rôzne

Svet obdivuje mladého vedca: Jeho nápad najprv odmietli takmer 200-krát, dnes ho volajú génius

Amerika si môže zapísať do svojich dejín ďalšiu významnú hviezdu. Je ňou študent medicíny - Jack Andraka z Marylandu. Tentoraz však nejde o žiadnu tvár televíznej obrazovky ani hudobného pódia.

Ilustračný obrázok k článku Svet obdivuje mladého vedca: Jeho nápad najprv odmietli takmer 200-krát, dnes ho volajú génius
Foto: Jaroslav Dodok

Metóda odhalí chorobu s vysokou presnosťou

Americký vedec, ktorý len nedávno oslávil šestnáste narodeniny vynašiel test na diagnostiku rakoviny pankreasu, vaječníkov a pľúc .

Metóda spočíva vo vyšetrení krvi a moču pomocou špeciálneho papierového senzoru. Okrem rakoviny dokáže identifikovať aj vírus HIV, baktériu E.coli či tuberkulózu. Oproti súčasným dostupným metódam je 168-násobne rýchlejšia, 26 000-krát lacnejšia a 400-krát citlivejšia. Navyše, choroby dokáže odhaliť až s 90% presnosťou!

Jack dostal takmer 200 zamietavých odpovedí

Mladý génius je ďalším príkladom toho, že za úspechom stojí práve obrovská vytrvalosť. Na svojom výskume začal pracovať už ako štrnásťročný a do tohto projektu chcel zapojiť aj iných skúsených vedcov. Tí ho však odmietli so slovami, že jeho nápad nemôže fungovať.

Jacka však neodradilo ani 197 zamietavých odpovedí. Šancu zrealizovať svoj nápad mu dal až profesor patológie a onkológie Dr. Maitra z Johns Hopkins University, ktorý mu umožnil prácu v laboratóriu. So svojim prevratným objavom tak vyhral medzinárodnú súťaž Intel Science Fair a štipendium v hodnote 75 000 dolárov. Dr.Maitra je presvedčený, že chlapec má pred sebou sľubnú budúcnosť a pre magazín Baltimore Sun povedal: „V budúcnosti o ňom budete ešte mnohokrát počuť. Toto dieťa je Edison súčasnosti.“

Zdroj: vysetrenie.sk Student24/ Simona Benetinová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM