Jaroslav Dodok Univerzity

Na Slovenku vznikla nová univerzita so zahraničnými profesormi

V poslednom období slovenských študentov láka čoraz viac nových univerzít, ktoré sľubujú zaujímavé odbory alebo väčšiu možnosť uplatnenia po štúdiu. Medzi konkurenciu sa chce dostať aj nová univerzita, ktorá prinesie zahraničných profesorov a priláka

Vysokú školu Goethe Uni Bratislava schválil 14. Júna 2012 súčasný minister školstva Dušan Čaplovič a navrhol udelenie štátneho súhlasu. Táto univerzita bude mať väzbu na nemeckú univerzitu vo Frankfurte nad Mohanom a podľa šéfa rezortu je kvalitná.

„Slovensko potrebuje kvalitné školstvo. Preto som navrhol schváliť pôsobenie tejto súkromnej vysokej školy, ktorá má väzbu na univerzitu z Frankfurtu nad Mohanom a patrí medzi najlepšie univerzity,“ zdôvodnil minister, ktorý má už teraz v súvislosti s novou univerzitou vysoké očakávania. ** „Naším všeobecným záujmom musí byť podpora vzdelávacích pracovísk, ktoré prinášajú tie najlepšie referencie a kvalitu. Okrem toho k nám prídu aj zahraniční lektori a napokon prestížna značka,“** dodal Čaplovič.

[blockquote]Ča­plovič je taktiež otvorený ďalším podobným návrhom a vznik ďalšej slovenskej univerzity so zázemím v zahraničí by hodnotil pozitívne. Podľa neho môže konkurencia zo zahraničia Slovensku len pomôcť a taktiež motivovať naše slovenské univerzity k zlepšeniu kvality výučby. [/blockquote]

Akreditačná komisia univerzitu odsúhlasila a vyhlásila ju za spôsobilú vzdelávať v prvom a druhom stupni štúdia. Momentálne sa teda čaká už len na štátny súhlas, ktorému dala Akreditačná komisia zelenú. Po jeho udelení plánuje rezort povoliť všetky vzdelávacie programy, ktoré odporučila Akreditačná komisia, s výnimkou bakalárskeho stupňa programu Podnik v svetovom hospodárstve.

Študijné programy, ktoré bude nová univerzita ponúkať, budú nasledovné:

1. Cestovný ruch- kúpeľníctvo a hoteliérstvo (študijný odbor Cestovný ruch) 2. Mediálna a marketingová komunikácia (študijný odbor Masmediálne štúdiá)

Tieto dva študijné programy budú vyučované v dennej i v externej forme a v prvom aj v druhom stupni štúdia.

[blockquote]Záštitu nad školou prevzal nemecký veľvyslanec Alex Hartmann, jej budúcim rektorom má byť Juraj Stern. „Toľko zahraničných profesorov ako bude prednášať na tejto univerzite, nebude prednášať na žiadnej,“ vyhlásil Stern už v októbri. [/blockquote]

Škola bude prvou univerzitou na Slovensku, ktorá bude vyučovať v nemeckom jazyku a v prvom roku plánuje prijať 50– 100 študentov. Fakulta cestovného ruchu by mala síce fungovať na Winterovej a Komenského ulici v Piešťanoch, no Fakulta masmediálnych štúdií bude sídliť v prenajatých priestoroch Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU na Radlinského ulici v Bratislave.

Škola bude určená aj absolventom škôl z Rakúska, Nemecka, Česka či Maďarska a okrem výučby v nemčine plánuje ponúknuť aj vybrané predmety v angličtine.

student24/tasr foto:

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM