Jaroslav Dodok Šport

Na Vianočnom behu sa pri vodnom diele zišlo rekordných 580 bežcov

Jedenásty ročník Vianočného behu popri Vodnom diele Žilina dnes 22. decembra prilákal okrem stoviek bežcov aj niekoľko odvážlivcov, ktorí si v závere podujatia pokojne zaplávali v ľadovej vode.

Ilustračný obrázok k článku Na Vianočnom behu sa pri vodnom diele zišlo rekordných 580 bežcov
Foto: Jaroslav Dodok

Ľudia si Vianočný beh obľúbili

„Ako si na Vianoce môžeme vybrať z koláčikov, bežci si mohli pomaškrtiť na rôznej vzdialenosti. Už pred 11 rokmi sme vymysleli štyri behy – krátky na 1 kilometer, beh na 8 kilometrov, polmaratón a maratón. Druhýkrát sme na Vodnom diele a myslím si, že sme urobili veľmi dobre. Kým v prvých ročníkoch sa zišlo 30 až 40 ľudí, minulý rok ich bolo vyše 300. Tento rok sme boli naozaj prekvapení a museli sme zastaviť registráciu už týždeň vopred,“ povedal Peter Zánický z odboru kultúry, športu, cestovného ruchu a miestneho rozvoja Mestského úradu v Žiline.

Osemkilometrovú trať absolvoval aj vedúci Klubu otužilcov a priateľov zimného plávania Tučniaky Žilina Jozef Repčík. „Behávam občas rekreačne okolo vodného diela. Nie som pravidelný účastník Vianočného behu. Ale posledné dva ročníky, keď nás mesto prizvalo k tejto akcii, sa zúčastňujeme ako klub otužilcov a spájame beh s plávaním,“ uviedol Repčík.

Ľadové medvede a tučniaky sa vody neboja

Vo Váhu si po Vianočnom behu zaplávali pod hrádzou Vodného diela Žilina vyše tri desiatky otužilcov. „Prvá skupina plávala súťažne 350 metrov na čas. Druhá skupina plávala nesúťažne. V nej si mohol zaplávať každý, kto si trúfol vojsť do vody. Náš klub existuje 9. sezónu a má 43 členov. Niekoho to možno prekvapí, ale plávame celú sezónu, aj v lete. Trikrát týždenne vo všetkých teplotách vody za každého počasia. Okrem toho sa chceme venovať aj iným športom – cyklistike, korčuľovaniu, bežkám, lyžovačke. Takže chceme, aby otužovanie bolo len jednou z aktivít, ktorými si človek upevňuje zdravie a spestruje život,“ podotkol Repčík.

Po osemkilometrovom behu si vo Váhu zaplával aj nováčik medzi žilinskými tučniakmi Pavel Čibenka. „Cítim sa fantasticky, lepšie po plávaní ako po behu. Od 1. novembra sa snažím plávať s Tučniakmi trikrát týždenne. Na beh sa špeciálne nepripravujem. Raz za čas chodím na hory a keď idem dole z kopca, tak si pobehnem. Na Vianočnom behu a plávaní som bol prvýkrát a o rok si účasť určite zopakujem,“ dodal.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM