Jaroslav Dodok Životný štýl

Najlepšie mestá na život: Top 100 kraľuje Viedeň, kde je Bratislava?

V prvej desiatke sa nachádza ďalších sedem európskych miest. Boduje najmä Nemecko a Švajčiarsko – obe krajiny v hornej desiatke zastupujú tri mestá. Prečítajte si, kde v rebríčku sa nachádza naša metropola Bratislava...

Ilustračný obrázok k článku Najlepšie mestá na život: Top 100 kraľuje Viedeň, kde je Bratislava?
Foto: Jaroslav Dodok

Najvyššia kvalita života spomedzi všetkých svetových metropol je vo Viedni, najhoršia zasa v Bagdade. Vyplýva to z najnovšej štúdie americkej spoločnosti Mercer, ktorá porovnávala životné podmienky v 221 mestách sve­ta.

Najlepším mestom pre život na celom svete je rakúska metropola Viedeň. Vyplýva to z najnovšej štúdie americkej spoločnosti Mercer, ktorá porovnávala životné podmienky v 221 mestách sveta. Rakúska metropola pritom potvrdila svoje prvenstvo medzi mestami ponúkajúcimi najvyššiu kvalitu života na Zemi už po tretí raz za sebou.

Najhoršie z Európy obišiel arménsky Jerevan na 189. priečke a gruzínske Tbilisi na 201. mieste. V celosvetovom merítku sa na konci rebríčka ocitol iracký Bagdad.

Bratislava sa do prvej stovky síce prepracovala, skončila však takmer na chvoste – v prieskume kvality života jej patrí 85. priečka. Zo susedných krajín sa okrem Viedne najlepšie darilo Prahe (69. miesto ), Budapešti (74. miesto) a Varšave (84. miesto).

Rebríček miest podľa kvality života – top 10

  1. Viedeň
  2. Zürich
  3. Auckland
  4. Mníchov
  5. Vancouver
  6. Düsseldorf
  7. Frankfurt
  8. Ženeva
  9. Kodaň
  10. Bern

„Európske mestá pokračujú vo vysokej kvalite života, ktorá vyplýva z kombinácie vyššej stability, narastajúceho životného štandardu a pokročilej mestskej infraštruktúre. Ale ekonomický rozruch, politické napätie a vysoká nezamestnanosť sú pre vybrané regióny aj naďalej problematické,“ uviedol Slagin Parakatil zo spoločnosti Mercer.

Spoločnosť Mercer okrem kvality života tento rok skúmala aj najlepšiu infraštruktúru mesta. Vychádzala z údajov ako dodávka elektriny, dostupnosť pitnej vody, telefonické a poštové služby, mestská hromadná doprava, dopravné zápchy a počet medzinárodných letov z miestnych letísk.

Víťazom v tejto kategórii sa stal Singapur, za ktorým nasledoval Frankfurt a Mníchov na zdieľanom druhom mieste, prvú päťku rebríčka uzavreli Kodaň a Düsseldorf.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM