Jaroslav Dodok Šport

Najväčší hokejový sviatok už o 5 dní!

Piatok 4.5.2012 - dátum ako každý iný, no predsa je niečím výnimočný. Začínajú sa totiž Majstrovstvá sveta v hokeji 2012, konajúce sa po prvý raz v dvoch krajinách súčasne, a to vo Fínsku a Švédsku.

Najlepši hokejisti sveta sa stretnú v hlavných mestách, a to v Helsinkách a v Štokholme.

Zaujímavosťou je, že aj MS 2013 sa uskutočnia práve v týchto istých mestách. Tento rok sa semifinále a finále odohrá v Helsinkách, v Štokholme sa bude hrať posledný zápas už vo štvrťfinále. O rok si vymenia garde, najhlavnejšia fáza turnaja sa odohrá v Štokholme. Varianta organizácie MS dvomi krajinami má slúžiť na zvýšenie diváckeho záujmu.

[size=14][color=#cc0000]­V prípade neúspechu môžeme na Soči 2014 rovno zabudnúť[/color][/si­ze]

Po nevydarenom domácom šampionáte, keď sa slovenská reprezentácia nedostala ani len do štvrťfinále, má teraz možnosť napraviť to. Bojujeme totiž o účasť na olympijských hrách v Soči 2014. Nato, aby sme sa tam kvalifikovali priamo, sa potrebujeme dostať aspoň do štvrťfinále.

11.5.2002 je deň, ktorý si pamätá nejeden slovenský fanúšik.

Je to deň, kedy sme počuli z televíznych obrazoviek neopakovateľné slová , už bohužiaľ zosnulého komentátora M.Kováča:// „Sme majstri sveta, fantasticky to znie, fantasticky sa to hovorí“//. Bolo by krásne po desiatich rokoch opäť získať pre tak malú krajinu ako je Slovensko titul majstrov sveta.

Napomôcť by tomu mohol nový formát majstrovstiev. Už sa nebude hrať v štyroch základný skupinách, kde boli 4 tímy, ale v len v dvoch, 8-členných. Vynechá sa tradičná časť turnaja – osemfinálové skupiny. Prví štyria postúpia priamo do štvrťfinále, poslední zo skupín zostupujú do B-divízie. Už teraz vieme, že o rok, v roku 2013, si najvyššiu kategóriu MS v hokeji zahrajú Slovinci a Rakúšania.

**Základné skupiny: ** A skupina: Bielorusko, Fínsko, Francúzsko, Kanada, Kazachstan, Slovensko, Švajčiarsko, USA B skupina: Česko, Dánsko, Lotyšsko, Nemecko, Nórsko, Rusko, Taliansko, Švédsko

[size=14][color=#cc0000]­V prípravných zápasoch sme sklamali[/color][/si­ze]

Slovenská reprezentácia v poslednej fáze prípravy veľmi neoslnila. Z ôsmych zápasov vyhrala len jeden. Hlavný tréner Vladimír Vújtek nominoval na tohtoročné MS týchto hráčov:

Brankári: Peter Hamerlík, Július Hudáček, Ján Laco

Obrancovia: Ivan Baranka, Dominik Graňák, Zdeno Chára, Kristián Kudroč , Andrej Sekera, Michal Sersen, Tomáš Starosta , René Vydarený

Útočníci: Milan Bartovič , Mario Bližňák, Marcel Haščák, Marcel Hossa, Marek Hovorka, Libor Hudáček, Tomáš Kopecký , Michel Miklík, Juraj Mikúš, Branko Radivojevič, Tomáš Surový, Miroslav Šatan, Rastislav Špirko, Tomáš Tatar

V záverečnej nominácii figurujú aj mená Zdena Cháru, kapitána Bostonu Bruins, Tomáša Kopeckého centra Floridy Panters a Andreja Sekeru, obrancu Buffala Sabres, posíl z NHL.

Handzuš, Gáborík a Halák sú otázny

Kouč Vújtek má v zálohe ďalšie tri posily z najlepšej hokejovej ligy sveta. Kým pri Michalovi Handzušovi je to o niečo jednoduchšie – musí čakať, či hráčovi zaberie injekcia na boľavý kĺb, tak pri Mariánovi Gáboríkovi a Jaroslavovi Halákovi je to o dosť zložitejšie – musí čakať na to, či sa ich tímy prebojujú do ďalšej fázy play off v NHL. Ak by New York Rangers a St. Louis Blues vypadli a ak budú hráči zdraví, nič im nebráni v tom, aby si obliekli dres s dvojkrížom na hrudi.

[blockquote]Ka­pitánske céčko bude nosiť na hrudi jeden z dvojice Chára-Šatan. [/blockquote]

Prvý zápas Slováci odohrajú už v prvý deň šampionátu, 4.mája proti silnej Kanade. O dva dni, 6.mája, hráme s úradujúcimi majstrami sveta, domácimi Fínmi. Hráči spod Tatier vykorčuľujú na ľad znova 7.5, tentoraz proti USA. Hokejisti s dvojkrížom na hrudi si 9.5 zmerajú sily s Kazachstanom, 12.5 s Bieloruskom, 13.5 so Švajčiarskom a posledný zápas odohrajú „naši“ 15.5 s Francúzskom.

student24/Jakub Mitter foto: sita/ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM