Jaroslav Dodok Rôzne

Nápad, ktorý stojí za to! Predstavujeme aplikáciu Trash Out

Kreativita mladých ľudí je úžasná. A ak sa spojí s využitím moderných technológií a slúži k dobrej veci, hovorí to o zaručenom úspechu.

Environmentálny projekt TrashOut pomáha pomocou mobilnej aplikácie znižovať počet nelegálnych skládok odpadu po celom svete. V spolupráci s Ministerstvom životného prostredia projekt zaznamenal vyše 500 podnetov na prešetrenie skládok. Od začiatku roka 2012 získala táto aplikácia dve prvé miesta v súťaži AppsRulezz 2012 v kategóriach Nebrandové aplikácie a Smartphone aplikácie.

Aplikácia je voľne dostupná na stránke http://www.trashout.me/ . Stačí si ju stiahnuť do mobilného telefónu s operačným systémom Android alebo iPhode a všímať si okolie. Aplikácia je navrhnutá prehľadným a príjemným spôsobom. Dostatočne naviguje používateľa ako s ňou narábať a ako krok za krokom postupovať pri nahlasovaní nelegálnej skládky. Stačí urobiť zopár zákrov, doplniť nejaké informácie a o ostatné sa už aplikácia postará sama. Súradnice skládok sú následne posielané kompetentným ľuďom, ktorí vyhodnotia závažnosť skládky a prehodnotia dôveryhodnosť podnetu.

Partnerom projektu je aj organizácia Greenpeace, ktorá sa tejto forme angažovanosti môže len tešiť. Pochvalu si zaslúži aj zodpovedný prístup vývojárov k prepracovanosti internetovej stránky. Užívateľ môže nahliadnuť do celého priebehu projektu a dostatočne sa zoznámiť s problémom čiernych skládok. Stránka je prístupná v slovenskom a anglickom jazyku, čím sa projekt dostáva do povšimnutia zahraničných krajín.

Na stránke je aj okrem iného k dispozícií mapa skládok, ktorá rozdeľuje skládky do rôznych kategórií. Delené sú podľa veľkosti a typu znečistenia. Z promo materiálov odporúčam pozrieť si krátke video, ktoré propaguje projekt TrashOut a dokonale vystihuje jeho podstatu. Projekt môžete podporiť cez facebook alebo twitter.

TrashOut – o čo presne ide? [youtube=400,322]h­ttp://youtu.be/GPSKsj1Z­58Y[/youtube]

Na záver ešte jedno plus. Ak budete aktívny a nahlásite nelegálnu skládku vo vašom okolí alebo kdekoľvek na svete, dostanete odznak projektu ako darček. No neoplatí sa to?

Dobré nápady vznikajú počas študentských čias, ako je to aj v tomto prípade. Preto si treba zaobstarať papier a pero a písať si nápady. Možno práve ten váš nápad bude ďalší, o ktorom budeme písať v ďalšom článku.

student24/Zuzana Čižmanská zdroj + foto: trashout.me

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM