Jaroslav Dodok Ostatné

Nasadni na loď pirátov...

Okrem toho, že boli prázdniny bol august zaujímavý aj tým, že sa odohrávali aj rôzne vzdelávacie akcie. Arrr.. Tak aj takto hovoria piráti, ktorí zakotvili na týždeň v Bratislave.

„Startup Pirates je portugalský koncept akceleračného edukačného programu pre ľudí s podnikateľskou myšlienkou,“ hovorí Andrea Bajnoková, ktorá sa v novembri 2011 na Sicílii zúčastnila workshopu zakladateľov Startup Pirates. Neskôr sa zúčastnila aj Startup Pirates Lisboa v Portugalsku, ktorý bol pre ňu neuveriteľným zážitkom, kde na vlastnej koži okúsila aké je to byť pirátom.** „Bolo to skvelé ! To ma len utvrdilo v tom, že robiť to na Slovensku je to pravé rozhodnutie.“**

Koho to bol nápad a ako sa našiel tím ľudí ?[/color][/size]

Keď som s touto myšlienkou prišla za Katkou Nagyovou (hlavná spoluorganizá­torka), tak tá sa do toho pustila úplne naplno. Bez nej by som to určite ďaleko nedotiahla. Tým, že ja nežijem dlhodobo na Slovensku, tak celý tím išiel cez Katku. Ľudí pozháňala zo svojho okolia, cez rôzne študentské organizácie, či oslovila kamarátov, ktorí sa zaujímajú o organizovanie eventov. Náš tím tvorí: Bianka Čajová, Ľuboš Ľahký, Mišo Berezňák, Katka Nagyová a ja Andrea Bajnoková.

Na otázku, prečo práve piráti, Andrea odpovedala, že sa ich to veľa ľudí pýta a často ešte k tomu dodajú, že piráti sú zlí a kradnú.** „Názov Pirates vznikol z citátu Steva Jobsa: ´Why to join navy if you can be a pirate ? Prečo byť ako všetci ostatní, splynúť s davom a podriadiť sa mainstreamu, keď môžeme byť iní, výnimoční a dokázať niečo viac. My sme dobrí piráti, tí čo inovujú a neboja sa púšťať do veľkých výziev“.**

Čo chcete dosiahnuť ? [/color][/size]

Náš veľký cieľ bolo ukázať ľuďom, našim pirátom, že všetko je možné, len treba vedieť ako na to. Keď sme si to rozdelili na menšie časti, naše dva hlavné ciele boli otvoriť dvere novým ľuďom do startup komunity, dotiahnuť na Slovensko zahraničných speakrov a osloviť nových mentorov, ktorí sú veľkými expertmi vo svojej oblasti.

Čo ste robili počas celého týždňa Startup Pirates programu? [/color][/size]

Účelom dvoch úrodných dní bolo, aby sa účastníci navzájom spoznali a prezentovali svoje podnikateľské myšlienky. Začali sme splavom Veľkej Moravy, potom sme lovili poklad pod Devínskym hradom a mali sme skvelý úvodný workshop a prednášku. Nakoniec sa sformovalo šesť tímov, ktoré pracovali na vybraných biznis ideách.

Účastníci počas týždňa absolvovali niekoľko prednášok na základné témy, ktoré by mal každý podnikateľ ovládať. Ide napríklad o:** tvorenie biznis modelu, financie, definovanie cieľového zákazníka, produkt dizajn či marketing. Navyše mali šancu denne spolupracovať s množstvom mentorov, **ktorí im podávali konkrétne rady na ich podnikateľské nápady.

Šestnásť „pirátov“ sa stretlo so zahraničným biznis anjelom, mladým 18-ročným podnikateľom z Holandska alebo s expertkou z Indie na produkt dizajn. Zo slovenských odborníkov zavítali do pirátskych vôd Michal Truban, Radovan Andrej Grežo, Rastislav Turek, Michal Král, Michal Nešpor, Dalibor Jakuš, Miroslava Tomaško, Milan Steskal, Katka a Anton Kovalčíkovci a mnoho ďalších.

Startup Pirates Bratislava bol určený pre každého s podnikateľskou myšlienkou, či chuťou sa zapojiť do tvorenia nového biznisu.

Ako vnímaš a hodnotíš váš prvý event ?[/color][/size]

Nato, že som si ešte deň pred eventom nevedela predstaviť, ako to všetko bude fungovať, všetko dopadlo vynikajúco a prekvapujúco bez väčších komplikácií. Pár slovami: nad moje očakávania. Na výbornú!

Na otázku, čo chystajú sa Andrea vyjadrila, že po troche oddychu po niekoľkomesačnej makačke, určite niečo vymyslia.** „Dúfam, že druhá edícia tu bude čoskoro.“**

Čím ste iní ako ostatní čo robia podobné aktivity ? [/color][/size]

V rámci startup akcií na Slovensku sme jediní s týždenným programom. Na rozdiel od Startup Weekendu, máme aj vzdelávací element. Patria sem workshopy, veľmi intenzívny mentoring, či skúšobná prezentácia projektu pred skúšobnou porotou, kde sa hodnotí prejav pri prezentácii a obsah.

Výstupom intenzívnej práce „pirátov“ bolo zaujať porotu svojím startupom. Porota bola zložená z troch odborníkov a sponzorov – Pedro Janela, investor z Portugalska, Rasťo Kulich z Googlu a mediálny expert Jean Sebastien z United Startups of Europe z Francúzska. Ak si aj vy myslíte, že nosíte v hlave poklad, nasadnite na ďalšiu pirátsku loď a vydajte sa v ústrety nového dobrodružstva.

student24/Martina Trepáková foto: Startup Pirates @Bratislava

pirates
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM