Peter Dóža Šport

NÁVRATY: Zaujímavosti z olympiády, čo prepísali históriu!

Olympijské hry neraz priniesli nadľudské výkony, či zaujímavé situácie. Trapasy alebo škandály, ktoré dodnes nie sú zabudnuté. Sledujte náš seriál, ktorý vám pripomenie tie naj okamihy z celej histórie olympiády...

Rekord z roku 1900 ostal neprekonaný dodnes! Alvin Kraenzlein vyhral šprint na 60m, prekážky na 110m a 200 m a diaľku. Za tri dni získal 4 zlaté medaily v individuálnych disciplínach, čo sa dodnes nikomu nepodarilo vyrovnať.

Gymnasta George Eyser, ktorý mal ľavú nohu drevenú, získal na jednej Olympiáde neuveriteľných 6 medailí. Pozoruhodné!

V Londýne 1908 získal švédsky strelec Oscar Swahn prvé zlato z Olympiády vo veku 60 rokov! Po 1. Sv. vojne vo veku 72 rokov získal tento Švéd ešte dva striebra.

Taliana Doranda Pietriho preslávil výkon z Londýna, keď na posledné metre maratónu vbehol na štadión, kde však skolaboval, pretože si pomýlil smer . Pomôcť mu prišli usporiadatelia, ktorí ho dovliekli až do cieľa, no následne ho diskvalifikovali.

8 zlatých medailí, ktoré získal Ray Ewry na troch olympiádach (1900–1904–1908) prekonal až Phelps v Pekingu(2008) v počte 9 zlatých v individuálnych disciplínach. Tento rekord môže v Londýne Phelps ešte zvýšiť!

Písal sa rok 1924 a v Paríži Paavo Nurmi vyhral beh na 1500 a 5000 m v priebehu 2 hodín. Vyhral aj cezpoľný beh na 10 000 m. Štvrtú medailu získal v tímovej súťaži na 3000 m čím sa zapísal do histórie, keď podal jeden z najväčších výkonov v olympijskej histórii.

V roku 1928 bol zapálený prvýkrát olympijský oheň, ktorý bol umiestnený na veží štadióna!

Austrálsky veslár Henry Pearce získal zlatú medailu aj napriek tomu, že počas štvrťfinálovej jazdy zastal uprostred trate, pretože dal prednosť kačiciam, ktoré križovali jeho dráhu.

Jesse Owens prekonal v roku 1936 v Berlíne za 45 minút 5 svetových rekordov a 1 vyrovnal!

13, to je vek, s ktorým dosiahla na olympijské zlato americká skokanka do vody a stala sa najmladšou ženskou držiteľkou zlatej medaily na LOH.

Prvá Olympiáda, ktorá sa vysielala v televízií bola v Londýne 1948.

Károly Takács, člen maďarského streleckého tímu, strieľal pravou rukou, avšak granát, ktorý mu vybuchol v ruke mu ju odtrhol a tak sa maďarský strelec musel naučiť strieľať ľavou. V roku 1952 obhájil olympijské zlato.

**Aj takéto príbehy napísala Olympiáda. Napísala ich omnoho viac, veď zatiaľ sme len v polovici, a preto si nenechajte ujsť ďalšiu časť – vo štvrtok pokračujeme! **

V pokračovaní sa dozviete viac o najväčších škandáloch a tragédiách, ktoré navždy poznačili Olympijské hry. Nezabudnite, už v utorok o 16-tej!

[blockquote]Sú­visiace články: [link=http://www­.student24.sk/clan­ky?extend.139140_Ex­kluzivny-rozhovor-so-znamym-slovenskym-atletom!]Exkluzívny rozhovor so známym slovenským atlétom[/link] [link=http://www­.student24.sk/clan­ky?extend.139057_Na­vraty-z-OH:-Najvacsie-zaujimavosti-z-Olympiady!-(2)]Návraty z OH: Najväčšie zaujímavosti z Olympiády! (2)[/link] [link=http://www­.student24.sk/clan­ky?extend.138832_OH-2012:-Zaujimavosti-z-Londyna---zaciname!]OH 2012: Zaujímavosti z Londýna – začíname![/lin­k][/blockquote]

student24/Jakub Mitter foto:student24/ar­chív

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM