Kornel Kubík Festivaly

NDK 2015: Vieme, ako bude vyzerať 20. ročník festivalu kariéry pre študentov a absolventov

Už 20.ročník Národných dni kariéry (NDK) chystá študentská organizácia AIESEC. Festival kariéry pre študentov a absolventov sa bude konať 18. – 19. marca 2015 v Starej tržnici v Bratislave. Prečo by ste si už teraz mali naplánovať navštevu NDK nám prezradila ich projektová manažérka Zuzana Rišková.

Ilustračný obrázok k článku NDK 2015: Vieme, ako bude vyzerať 20. ročník festivalu kariéry pre študentov a absolventov
Zdroj: TASR

Ak by niekto počul o tomto podujatí prvýkrát, ako by si mu odpovedala na otázku, čo sú to NDK?

NDK je festival kariéry určený pre každého študenta a absolventa vysokej školy, ktorý si chce nájsť riadny job, zažiť skutočnú vzdelávaco-náučnú skúsenosť (tzv. edutainment) a rozšíriť si svoj network.

Sme študentský portál, prečo by naši čitatelia mali ísť na tento festival?

Ako som už naznačila, je určený pre každého študenta, ktorý by sa chcel zorientovať na trhu práce, získať informácie o potenciálnom zamestnávateľovi, rád by spoznal firemnú kultúru, no a to najdôležitejšie, chcel by sa uchádzať o jednu z ponúkaných pracovných pozícii. Výhodou je práve to, že sa uchádzači môžu priamo stretnúť s firmami a pýtať sa ich otázky.

Tento ročník sa má konať v neformálnejšom duchu a v úzkej spolupráci so slovenskými univerzitami. Priblíž, v čom bude tento ročník iný oproti minulým?

Podujatie sa bude po prvý krát konať v Starej tržnici. Samotný priestor nám dáva možnosť organizovať to v neformálnejšom duchu. Účastníci by sa mali cítiť čo najprirodzenejšie a zároveň pohodlne, aby sa nebáli priamej komunikácie so zúčastnenými firmami.

Nemáme ambíciu priniesť ďalší veľtrh práce. Preto sme sa zamerali aj na spoluprácu s univerzitami, aby nám pomohli v šírení informácií. Boli by sme radi, ak by sa minimálne vysokoškolskí študenti a absolventi dozvedeli o možnostiach, ktoré im súčasný pracovný trh ponúka a tiež nabrali motiváciu v hľadaní zamestnania.

Tým, že my sami sme študentmi, by sme sa naozaj chceli čo najviac priblížiť našim rovesníkom. Preto sme si pripravili tzv. zábavno-náučnú skúsenosť.

Účastníci zistia:

  • na akú prácu sa hodia – napr. pomocou jednoduchého testu,
  • čo vlastne budú robiť – zúčastnia sa firemných workshopov, aby zistili, čo ich budúca kariéra zahŕňa,
  • kde to budú môcť robiť – keďže budeme mať desiatky vystavovateľov, dozvedia sa tiež, v ktorej firme by mohli pracovať a zároveň sa môžu priamo prihlásiť na jednu z pozícií.

Môžeš prezradiť aj nejakú zaujímavosť, čo chystáte na tento ročník?

Nechcem prezrádzať príliš veľa, na to ešte príde čas, no pripravujeme naozaj pestrý program a snažíme sa, aby boli prítomné aj známe a obľúbené tváre. Čo však prezradiť môžem je fakt, že okrem klasických firiem budú prítomné aj čoraz viac populárne startupy.

Prezraď, koľko a akí ľudia stoja za NDK, koľko trvá príprava a ako sa vôbec festival pripravuje.

Hoci je nás v hlavnom organizačnom teame desiatka nadšencov, ktorá sa tomu venuje naplno už zopár mesiacov, je to výsledok celej organizácie. Práve na takomto veľkom projekte krásne vidieť, čo znamená slovo „teamwork“ v praxi. A navyše, robíme to zadarmo a preto, že nás to baví, čiže človek si ani reálne neuvedomuje, koľko času do toho investuje. Môžem povedať, že je to naozaj veľa hodín tvrdej práce, no o to lepší pocit, keď sú samotní účastníci a firmy spokojné a keď ja ako leader vidím, ako sa môj team ľudí osobnostne a profesionálne posunul. Naozaj sa to nedá naceniť :) .

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM