Jaroslav Dodok Ostatné

Novinár by mal byť jemne a zdravo drzý

Katedra žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku si pre svojich poslucháčov pripravila zaujímavý workshop. Budúci novinári si počas popoludňajších hodín priamo na Filozofickej fakulte mohli vyskúšať, aké to je byť novinárom v tlačovej agentúre.

Ilustračný obrázok k článku Novinár by mal byť jemne a zdravo drzý
Foto: Jaroslav Dodok

Počas kurzu s názvom Rýchla žurnalistika – z agentúry na web, nádejné hviezdy novinárskeho neba sprevádzal skúsený lektor Martin Dorčák.

Od teórie k praxi

Keď si predstavíte skúseného novinára, tak sa vám určite v hlave vyjavia dve základné veci. Je to človek, ktorý už má čo-to odskákané v médiách a po druhé je to osoba, ktorá je talentovaná, správne drzá a najmä tvorivá. Presne takýto bol aj lektor, ktorý prišiel do Ružomberka priamo z Bratislavy. „Budúci novinár by mal byť najmä pozorný, mal by vedieť sledovať dianie okolo seba a mal by vedieť rozmýšľať a vyhodnotiť si, že čo je a nie je dôležité. Rovnako by mal byť jemne a zdravo drzý," odpovedal na otázku, aký by mal byť mladý novinár Martin Dorčák.

O tom, že lektor má skúsenosti svedčí aj jeho bohatá novinárska prax. Už od prvého ročníka na vysokej škole pracoval pre tlačovú agentúra SITA, vyskúšal si aj úlohu projektového manažéra portálu Webnoviny.sk a v súčasnosti je šéfredaktorom a manažérom v jednej osobe na portáli Teraz.sk. Prednáška spojená najmä s praktickou časťou mala medzi študentmi naozaj veľký úspech. Konečne sa praktické poznatky, ktoré človek nadobudne v škole pretavili do praktických skúsenosti. Vedúci kurzu sa snažil svoje bohaté skúsenosti, ktoré nadobudol v praxi sprostredkovať a podeliť sa o ne aj so zúčastnenými.

„Cieľom workshopu je ukázať študentom trošku praxe. Ukázať aj to ako reálne agentúrna žurnalistika funguje a ako sa dostanú agentúrne správy na internet,“ prezradil hlavnú myšlienku workshopu Dorčák.

Na tlačovej besede sa objavil aj improvizovaný minister

Študenti žurnalistiky si počas tvorivej dielne mali možnosť vyskúšať prerobiť policajné tlačové správy na agentúrne správy, ktoré sa dajú prečítať na webe, ale aj v rádiu. V druhej časti sa odohrala improvizovaná tlačová beseda, kde sa ocitol aj improvizovaný minister pôdohospodárstva Ľudovít Jahnátek. Podstatou tlačovej besedy bolo povolenie ministra predávať alkohol dovážaný z Českej republiky. Po improvizovanej tlačovej besede si účastníci opäť vyskúšali svoje praktické skúsenosti.

Z tlačovej besedy mali pripraviť rozšírenú správu, ale aj rýchlo bleskovku v novinárskych kruhoch známu ako flash správu. Pri správnom agentúrnom spravodajstve je dôležitých množstvo vecí, ale lektor vypichol tie najdôležitejšie. „Najzákladnejšie sú dve veci: rýchlosť a presnosť. Správa musí byť rýchlo napísaná, musí byť presná a musí obsahovať zdroje. Nikdy nesmiete zabudnúť na obrátenú pyramídu, kde sú najdôležitejšie fakty vpredu a tie menej dôležité vzadu,“ upresnil podstatu agentúrnej správy lektor.

Prepojiť teoretické poznatky s praktickými skúsenosťami je to najcennejšie, čo môže mladého človeka pripraviť do praxe. Katedra žurnalistiky v Ružomberku sa preto rozhodla správne, keď siahla po skúsenom novinárovi, ktorý si pre svojich poslucháčov pripravil naozaj zaujímavé popoludnie.

Student24/Simona Ivančáková

foto: Simona Ivančáková

Novinár by mal byť jemne a zdravo drzý
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM