Jaroslav Dodok Ostatné

OBRAZOM: Pozrite si momentky z leteckých dní v Sliači

Tisícky aut s evidenčnými značkami z celej republiky, ale aj z okolitých štátov prúdili počas víkendu na Letisko Sliač, aby ich osádky uvideli nové i staršie lietadlá, ktoré vybrali organizátori Leteckých dní SAIF 2012. Hoci bolo pod mrakom, vysoké o

Naleštené lietadlá a majstrovstva letcov si ľudia zachytávali fotoaparátmi a kamerami, v nejednej ruke dominoval ďalekohľad.

Zaujali stíhačky, aj bombardér[/si­ze][/color]

„Prišli sme z Dobrej Nivy najmä kvôli chlapcovi, ktorý je do lietadiel zbláznený,“ povedal asi 30-ročný muž. „Zaujímajú ma najmä stíhačky. Doma mám už jeden model,“ pochválil sa syn Samko.

//„Prilákal ma sem najmä slávny bombardér B-52,“ //uviedol Marián, ktorý na stredné Slovensko meral cestu až z Malaciek. Nechcel si nechať újsť ani skupinovú šou Frecce Tricolori, ktorých už videl a ktorí ho vždy zaujali.

Ľudia boli doslova zamrazení pri leteckých súbojoch dvoch stíhačiek MiG-29, ktoré pilotovali slovenskí vojenskí piloti. Niekoľkominútové vystúpenie ocenili napokon aj potleskom.

Na zemi bol návštevníkmi najviac „oblietavaný“ americký bombardér B-52, ale aj zmodernizovaná ruská stíhačka MiG-29M2. Na ploche defilovalo celkom 95 lietadiel zo 14 štátov. Podľa organizátorov lietadlá a vrtuľníky spotrebujú počas obidvoch ukážkových dní asi 270.000 litrov leteckého paliva.

Ozbrojené sily predviedli svoje lietadlá[/size][/co­lor]

Návštevníci si mohli okrem zaujímavých zahraničných lietadiel zhliadnuť aj naše stíhačky MiG-29, cvičné prúdové lietadlo L-39 Albatros, vrtuľníky Mi-17 a Mi-2. Z programu pozemných ukážok boli lákadlom raketové systémy protivzdušnej obrany S-300 a 2K12 KUB 2M. Pre záujemcov boli počas oboch dní k dispozícii regrutačné stany Skupiny personálneho doplňovania Územnej vojenskej správy, kde sa záujemcovia dozvedeli podmienky služby v ozbrojených silách SR.

Zážitok z leteckých dní si môžete pozrieť aj v našej pestrej fotogalérii, ktorej autorom je fotografka Michaela Ertlová.

student24/tasr foto: Michaela Ertlová

siaf
19
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM