Adriana Blahová Rôzne

Od traileru k celovečenému filmu?!

Pod režisérskou taktovkou Ivon Skula zo Zlatých Moraviec natočili herci a študenti herectva z viacerých krajín trailer k filmu The Dresden Codex. Projekt je na dobrej ceste, aby sa stal celovečerným filmom.

Ivon Skula študuje herectvo v Brne na JAMU. Najskôr sa venovala výlučne hraniu. **„Je to pre mňa možnosť odreagovať sa,“ **prezrádza. Réžia jej však umožňuje mať „veci pod kontrolou“.

Ivon sa projektu začala venovať na jeseň minulého roka. Film je inšpirovaný mayskou civilizáciou a dátumom 21. december 2012. Týmto dátumom končí mayský kalendár a podľa mnohých odborníkov by malo dôjsť k závratným zmenám, ktoré by mohli mať katastrofálne následky na Zemi. //„Inšpiráciu som našla v rôznych dokumentoch, článkoch, konšpiračných teóriách na tému mayskej kultúry, pretože ma odjakživa inšpirovali rôzne mystériá a záhady, ktoré doteraz podnecujú moju fantáziu,“ //hovorí mladá režisérka.

Samotné natáčanie traileru v Brne trvalo tri dni. Postprodukcia sa následne realizovala striedavo v Čechách a Veľkej Británii. The Dresden Codex mal v podstate nulový rozpočet a je výsledkom kooperácie desiatich krajín. Na traileri tiež spolupracoval Mauricio Estrada Aguilar – mexický divadelný režisér, spisovateľ a herec.

Mladý tvorivý tím povzbudený pozitívnou kritikou mieri vysoko. „V týchto dňoch sa na Dresden Codex-e začína pracovať, aby sa zafinancoval celý film a aby nám bolo umožnené ho natočiť ako celovečerný film pre kiná so zahraničnými hercami, nakoľko je táto téma v súčasnosti dosť aktuálna.“ Na získanie financií sa bežne oslovujú rôzne kinematografické fondy, granty, súkromní sponzori a firmy. „Nás na spoluprácu oslovil aj americký producent. Tiež ma kontaktovali rôzni ľudia zo Slovenska či Čiech. Projekt je na dobrej ceste k zafinancovaniu. My sme ale otvorení všetkým možnostiam. Budeme veľmi radi za akúkoľvek podporu a tešíme sa, že budeme môcť touto cestou zviditeľniť naše krajiny a rozvinúť tak medzinárodnú spoluprácu,“ odkazuje Ivon v mene celého tímu.

Najbližší projekt čaká Ivon koncom apríla. Jedná sa o krátky film so zahraničnými hercami, v ktorom by si mala zahrať aj herečka Kristína Mečko, známa ako Sára zo seriálu Panelák.

Koncom mája si zarežíruje v spolupráci so začínajúcim poľským režisérom vo Veľkej Británii, kde im na projekte pomáha britský režisér a producent. Jedná sa o krátky absurdný film, do ktorého boli oslovení britskí herci, známi z televíznych obrazoviek.

[color=#0000ff]­Akutálne trailer The Dresden codex ako jediný reprezentuje Slovensko na International Movie Trailer Festival-e.[/color] Môžete zaň zahlasovať na webovej stránke http://www.internationalmovietrailerfestival.com/…esden-codex/.

Foto: realizačný tím projektu The Dresden Codex

dresden codex
24
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM