Jaroslav Dodok Univerzity

Odoberie šéf školstva školám titul univerzita?

O pár mesiacov sa začnú školy pripravovať na obnovenie akreditácie. Minister školstva Dušan Čaplovič odmieta, že by o titul univerzita mohlo prísť až 14 vysokých škôl.

Denník Pravda včera napísal, že by zo súčasnej dvadsiatky univerzít malo zostať len šesť či maximálne sedem a ostatné by mali patriť k vysokým školám bez zaradenia, či k odborným vysokým školám.

Pre školy by to bolo rozhodujúce, keďže podľa komplexnej akreditácie z dielne exministra Jána Mikolaja by od zaradenia do jednej z troch skupín záviselo množstvo pridelených peňazí i možnosť udeľovať akademické tituly.

Podľa Pravdy plánuje Čaplovič tieto kritériá ešte sprísniť.

[blockquote]Cez hovorcu Michala Kaliňáka dnes minister odkázal, že kvalita musí mať prednosť pred kvantitou. Čaplovič pripomína, že všetky školy prešli procesom komplexnej akreditácie. [/blockquote]

„V rámci nej bolo v prvom kole úspešných sedem z 20 verejných a štátnych vysokých škôl, voči ktorým neboli žiadne výhrady, pričom ostatné mali rok na to, aby odstránili nedostatky. Štyri z nich nedodali správu o odstránení nedostatkov. Preto voči nim Akreditačná komisia zaujala stanovisko, v ktorom hodnotí ich kvalitu podľa doteraz platných kritérií,“ uviedol Kaliňák.

Už o pár mesiacov sa začnú školy pripravovať na obnovenie akreditácie, niektoré z nich budú musieť odovzdať akreditačné materiály už budúci rok. Ako uvádza Pravda, so zmenou kritérií sa preto bude musieť Čaplovič poponáhľať.

„V tejto súvislosti minister zdôrazňuje, že pred politickým názorom uprednostní odborné závery, ktoré vzídu tak z Akreditačnej komisie, ako aj z diskusie so Slovenskou rektorkou konferenciou a Radou vysokých škôl,“ poznamenal Kaliňák.

Ako dodal, počet verejných vysokých škôl ani univerzít nie je pevne stanovený, keďže ambíciou ministerstva školstva je snaha o neustály rast kvality, čo minister považuje za rozhodujúce kritériu.

Zdroj: webnoviny.sk Ilustračné foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM