Kornel Kubík Udalosti

Odštartovala výstava Mladý tvorca 2014: Žiakov inšpiruje pri výbere budúceho povolania

V dňoch 29. – 30. 04. 2014 sa v areáli výstaviska Agrokomplex v Nitre koná už 22. ročník celoslovenskej prezentačnej výstavy výrobkov žiakov stredných odborných škôl s názvom "Mladý tvorca 2014". Na najväčšej výstave stredoškolského vzdelávania na Slovensku sa zúčastní 148 vystavovateľov.

Ilustračný obrázok k článku Odštartovala výstava Mladý tvorca 2014: Žiakov inšpiruje pri výbere budúceho povolania
Zdroj: TASR

Zámerom výstavy je inšpirovať žiakov základných škôl pri výbere budúceho povolania a propagovať odbornú činnosť stredných škôl, ktorá je previazaná s podnikateľským prostredím a trhom práce. „Žiaci tu majú jedinečnú príležitosť vybrať si svoje budúce povolanie na základe požiadaviek trhu a zároveň sa môžu porovnať s rovesníkmi z celého Slovenska,“ povedal v tejto súvislosti minister hospodárstva Tomáš Malatinský. Rezort hospodárstva je hlavným usporiadateľom výstavy.

Výstava Mladý tvorca je určená pre odbornú i laickú verejnosť. Boli na ňu pozvaní aj riaditelia škôl, výchovní poradcovia i pedagógovia zo základných škôl. Výstava je už po druhýkrát spojená s veľtrhom práce JOB EXPO 2014 a s medzinárodným festivalom „Ľudové umelecké remeslá. Vstup na výstavu je bezplatný.

„Spojenie výstav Mladý tvorca s Veľtrhom práce JOB EXPO sa v minulom roku veľmi osvedčilo. Organizátorom sa podarilo vytvoriť priestor pre dvojdňové stretnutie manažmentov stredných odborných škôl a zamestnávateľov, na ktorom mali jedinečnú príležitosť nadviazať spoluprácu. Zamestnávatelia zo Slovenska i zo zahraničia aj v tomto roku prídu na veľtrh s konkrétnymi ponukami práce, preto očakávame, že podujatie bude zaujímavé tak pre zamestnávateľov, ako aj pre absolventov škôl a prinesie zlepšenie situácie v zamestnanosti mladých do 30 rokov,“ pripomenul minister T. Malatinský.

Mladý tvorca je najväčšia výstava stredoškolského vzdelávania na Slovensku. V tomto ročníku sa zúčastní 148 vystavovateľov a spoluvystavova­teľov, z toho 136 stredných škôl zo Slovenska, ale i z Česka, ktoré na ploche 4000 m2 prezentujú svoju činnosť a ponúkajú širokú škálu učebných a študijných odborov, ktoré vyučujú. Po prvýkrát bude výstava rozšírená aj na vonkajšie plochy výstaviska, na ktorých sa budú konať sprievodné podujatia.

Aj v tomto roku MH SR vyhlásilo súťaž o Top výrobok, o Cenu ministra hospodárstva SR „Za inováciu a technickú tvorivosť“ a Najlepšiu spoluprácu SOŠ so zamestnávateľskou sférou pri príprave žiakov pre odvetvia v pôsobnosti MH SR. V tomto ročníku sa prihlásilo 62 výrobkov, ktoré vyrobili žiaci buď jednotlivci alebo kolektívy pod vedením pedagógov. Pričom každá zo škôl, ktoré sú zároveň aj vystavovateľmi, mohla prihlásiť len jeden výrobok v každej kategórii.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM