Jaroslav Dodok Šport

Olympijské hry v Londýne sa skončili emotívnym ceremoniálom

Londýnske hry znamenali medailovú žatvu reprezentantov USA, ktorí sa tak po Pekingu opäť vrátili na prvú priečku medailovej bilancie. Pre Slovensko však veľký športový úspech neznamenali.

Boli to šťastné a nádherné hry[/size][/color]

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge vyhlásil v noci na pondelok o 00.48 SELČ olympijské hry v Londýne za ukončené. Olympijský štadión sa so športovým svetom lúčil emotívnym záverečným ceremoniálom.

„Boli to šťastné a nádherné hry,“ povedal Rogge na záver hier a pochválil organizačný výbor, na čele ktorého stál bývalý skvelý bežec Sebastian Coe.

„Považujem hry tridsiatej olympiády za ukončené a pozývam športovú mládež do Ria, kde v roku 2016 oslávime 31. olympijské hry. Ďakujem Londýn!,“ tradičnou vetou uzavrel Rogge OH v Londýne.

USA má na konte 104 medailí, Slovensko 4[/size][/color]

Londýnske hry znamenali medailovú žatvu reprezentantov USA, ktorí sa tak po Pekingu opäť vrátili na prvú priečku medailovej bilancie. Najväčším dielom do americkej zbierky medailí prispel plavec Michael Phelps, ktorý si z Londýna odváža šesť cenných kovov a jeho kolegyňa z bazéna Missy Franklinová, ktorá na stupne víťazov vystúpila päťkrát.

Slovensko s bilanciou jednej striebornej a troch bronzových medailí obsadilo 59. miesto z 85 krajín, ktoré v Londýne získali aspoň jednu medailu.

Ceremoniál pod vedením Kima Gavina[/size][/co­lor]

Včerajšia slávnostná šou bola prehliadkou britského životného štýlu, hudby a umenia. Záverečný ceremoniál si nenechalo ujsť 80-tisíc divákov. Priamy prenos sledovalo 300 miliónov televíznych divákov na celom svete. Pod umelecký dojem podujatia sa podpísal Kim Gavin, ktorý bol v roku 2007 režisérom spomienkového koncertu na počesť princeznej Diany.

Súčasťou záverečného ceremoniálu bola aj oficiálna časť. Nástup športovcov bol tentoraz hromadný, nekráčali už za vlajkami svojich krajín, čo malo symbolizovať, že po skončení súťaží sú všetci jedna veľká rodina. Nechýbalo ani tradičné dekorovanie najlepších v maratóne či poďakovanie dobrovoľníkom.

Nasledujúce letné olympijské hry sa uskutočnia v roku 2016 v brazílskom Rio de Janeiro.

student24/web­noviny/tasr foto: sita

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM