Jaroslav Dodok Šport

Olympijský Londýn pokračuje: Začína sa Paralympiáda

XXX. Letné olympíjske hry Londýn 2012 sú úspešne za nami, nemali by sme však zabudnúť ani na nadchádzajúce XIV. Paralympijské hry Londýn 2012, ktoré sa uskutočnia v termíne od 29. 8. – 9. 9. 2012.

Základný kameň Paralympíjskych hier položil v deň otváracieho ceremoniálu OH Londýn 1948 Sir Ludwig Guttmann, ktorý usporiadal vlastné športové súťaže v Stoke Mandeville pre vojakov z II. svetovej vojny, ktorí ostali na vozíčkoch.

Tieto hry sa rozrástli a v súčasnosti ich poznáme pod názvom Paralympíjske hry. Maskot PH Londýn 2012 dostal meno Mandeville práve podľa miesta zrodu Paralympijskych hier v Stoke Mandeville. Sám maskot o sebe hovorí://** „Samozrejme, mám rád paralympijské športy a paralympionici sú úžasní. Milujem stretávať ľudí, ktorí nás robia odlišnými a tiež tých, ktorí nás dávajú dohromady. Som vždy pripravený konať. Teraz však už niet viac času na stretávanie sa s takým množstvom ľudí a skúšať dosahovať výzvy. Ľutujem".**//

Paralympics – London 2012 [youtube=400,322]h­ttp://youtu.be/y5whWXxG­HUA[/youtube]

História jednoznačne dokazuje, že naša krajina má mnoho úspešných športovcov zo zdravotným postihnutím, ktorí nás reprezentujú úspešne už dlhé roky, za zmienku určite stojí v našom tíme výprava stolných tenistov, ktorá bude na nastávajúcich hrách najpočetnejšia spolu s cyklistami.

Ako býva súčasťou aj tento rok pred odchodom na olympiádu zložili členovia našej výpravy slávnostný sľub do rúk prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Za 34 športovcov predniesli sľub strelec Radoslav Malenovský a atlétka Hana Kolníková.

Predseda Slovenského paralympijskeho výboru Ján Riapoš pri tejto príležitosti povedal** „Urobíme maximum, aby sme sa mohli vracať s hrdosťou a dobrým pocitom,“**** a dodal: ,,Ďakujem za celú výpravu za podporu.“**

Prinášame menoslov športovcov, ktorí nás budú reprezentovať PH Londýn 2012: Atletika – Matúšik, Bardiovský, Kolníková, Gajarská, (náhradníci – Margoč, Hutka) Boccia – Král, Nagy, Ďurkovič, Strehársky, Mezík, (náhradník – Burian) Cyklistika /Handbike – Janoviak – Mitošinka, Chlebo, Švestka, Oroszová, Tureček, Matičková Lukostreľba – Lyócsa, Kinik, Kaščák, Marečák Plávanie – Kemény, Petrikovičová (náhradníčka – Mikulášiková) Stolný tenis – Riapoš, Revúcky, Ludrovský, Kánová, Mihálik, Meszáros, Csejtey, Jambor Streľba – Vadovičová, Malenovský, Široký Tenis na vozíku – Chabreček Tlak na lavičke – Sládková

Výrok „otca“ novodobých olympijskych hier Pierre de Coubertina** „Nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa“ **hovorí o tom, že práve pre týchto športovcov je účasť na Olympiáde veľkým víťazstvom. Všetci museli prejsť tvrdím tréningom, prekonávaním samých seba ale pre tých, ktorí to dokázali bude veľkým zadosťučinením reprezentovať našu krajinu. Všetkým želáme veľa úspechov.

student24/Michal Mešťan foto: sita

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM