Jaroslav Dodok Univerzity

ONLINE testovanie: Školy si posvietili na kvalitu

Slovenské vysoké školy v týchto dňoch absolvujú on-line testovanie kvality v rámci medzinárodného projektu AHELO. Na projekte sa zúčastňuje 18 vysokých škôl, z toho 13 verejných, tri súkromné a dve štátne - Akadémia Policajného zboru a Slovenská zdra

Šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič plánuje rozlišovať vysoké školy podľa kvality, na základe ktorej by mali byť aj odlišne financované. Po minulotýždňovom rokovaní vlády uviedol, že na meranie kvality poslúži práve projekt AHELO.

„Sme jedna z mála krajín, ktorá sa zapojila v takom masívnom meradle. Na základe výsledkov sa dá jasne stanoviť, aká je úroveň našich vysokoškolákov, budeme vedieť jasne povedať – zlá úroveň – zle vychovávate, dobrá úroveň – potrebujete nielen pochválenie, ale aj finančné ocenenie,“ uviedol Čaplovič.

[size=14][color=#cc0000]­Zadarmo to nebude[/color][/si­ze]

[blockquote]Reálne náklady na projekt zo štátneho rozpočtu budú známe až po ukončení testovania, keď bude jasné, koľko z náhodne vybraných študentov sa do projektu naozaj zapojilo. //„Ministerstvo školstva má predbežné kalkulácie, na úrovni 230.000 až 300.000 eur,“ //povedal pre TASR hovorca rezortu Michal Kaliňák s tým, že táto suma zahŕňa len prostriedky pre verejné vysoké školy. [/blockquote]

Pridelenie dotácie pre súkromné školy plánoval schváliť ešte kabinet Ivety Radičovej (SDKÚ-DS), napokon to však nestihol. Kaliňák uviedol, že dotáciu bude schvaľovať súčasná vláda.

AHELO je prvým priamym hodnotením kvality vzdelávacieho procesu a v mesiacoch marec až jún 2012 prebieha na piatich kontinentoch. Testy v projekte sú určené pre študentov v poslednom ročníku bakalárskeho štúdia a budú prebiehať v oblastiach všeobecných schopností, ekonómie a stavebníctva.

[size=14][color=#cc0000]­Zapojených až 16 škôl[/color][/si­ze]

Na Slovensku sa do testovania všeobecných schopností zapája 16 vysokých škôl, testovanie v oblasti ekonómie absolvuje osem škôl a v oblasti stavebníctva tri vysoké školy.// „Jedna vysoká škola, Technická univerzita v Košiciach, sa zúčastňuje vo všetkých troch oblastiach, sedem vysokých škôl sa zúčastňuje v dvoch oblastiach,“// informoval hovorca rezortu.

Z verejných vysokých škôl sa do projektu nezapojili okrem umeleckých vysokých škôl, ani Katolícka univerzita v Ružomberku, Univerzita sv. Cyrila a Metóda v Trnave, Univerzita J. Selyeho v Komárne a Technická univerzita vo Zvolene.

Keďže ide o pilotný projekt, výsledky nebudú verejné, k dispozícii ich budú mať len konkrétne vysoké školy a ministerstvo školstva.

Autor: student24/tasr Ilustračné foto/sita

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM