Peter Dóža Kultúra

Opäť je čas strácať sa v medziach hmly umenia

Desať autorov, dvaja hudobní interpreti, jedna herecká monodráma, kníhkupectvo s knihami z troch renomovaných slovenských vydavateľstiev, možnosť autorského venovania a podpisu, bezprostredná blízkosť čítajúcich a počúvajúcich, zmenená scéna a báseň venovaná Medzihmle

Ilustračný obrázok k článku Opäť je čas strácať sa v medziach hmly umenia
Foto: Peter Dóža

Už 8. decembra 2012 o 18. hodine v priestoroch Novohradského múzea a galérie v Lučenci vás čaká jednodňový literárny festival s podnázvom Kedy si bol naposledy dieťaťom?, v sebe spája autorské čítanie, živú hudbu a rôzne iné formy umenia či happeningov. Ideou celej akcie je prezentácia kvalitnej literatúry (poézie i prózy), hudby, podpora mladých aj renomovaných autorov, poukázanie na nevyhnutnosť kultúry a literatúry v našich životoch a taktiež snaha udržať hladinu kultúrneho povedomia na vysokej úrovni aj v meste ako je Lučenec.

Tento rok vstupuje Medzihmla už do svojho 4. ročníka, svoju cestu začínala v Centre voľného času, za posledné tri roky našla svoj domov v Novohradskom múzeu a galérii v Lučenci. Vďaka kvalite a vhodnému výberu autorov i hudobných interpretov, scénografii, diváckemu záujmu a nadšeniu organizátorov a nestratila by sa ani v konfrontácii s inými a väčšími slovenskými literárnymi festivalmi.

Nechajte sa navnadiť video upútavkou z minulého ročníka.

Organizátori (Peter Balko a Ivan Siláči) veria, že samotné autorské čítanie dokáže posunúť literárne dielo do úplne novej roviny, niekedy ešte bližšie k ľuďom, k poslucháčom. Literatúra v spojení s hudbou, zvukovými vlnami, videoprojekciou, hrou svetla či úplnou tmou môže poskytnúť úplne iný druh zážitku, na aký je divák pri čítačkách zvyknutý. Práve preto sa čoraz viac zapája do programu Medzihmly aj divadlo, ktoré bude tentoraz prezentované poslucháčom 4.ročníka herectva na VŠMU v Bratislave Lukášom Pelčom s útržkom z monodrámy Katky Mišíkovej – Hitzingerovej.

Plagáty: David Koronczi

Medzihmla
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM