Jaroslav Dodok Šport

Peter Sagan verí v medailu, o taktike rozhodne až na trati

lovenskí športoví priaznivci veria, že tohtoročná olympiáda v Londýne im prinesie medailovú radosť hneď v úvodný deň. Obrovskú dôveru vkladajú do cyklistu Petra Sagana, ktorý v sobotu 28. júla zabojuje v cestných pretekoch s hromadných štartom ako je

Dvadsaťdvaročný pretekár má pred svojou olympijskou premiérou vynikajúcu fazónu, ktorú potvrdil tromi etapovými triumfami a ziskom zeleného dresu na slávnych Tour de France, i prvým a druhým miestom na pretekoch v Belgicku a Holandsku v záverečnej príprave. Mladý jazdec prekypuje sebadôverou a okrem slovenských priaznivcov mu dávajú veľké šance aj zahraniční odborníci.

Veria mu aj vo Veľkej Británii[/size][/co­lor]

[blockquote] Jedna z najväčších stávkových spoločností vo Veľkej Británii William Hill mu pridelila druhý najlepší kurz (9/2) hneď za domácim favoritom Markom Cavendishom (5/4). [/blockquote] „Na rok 2012 som si vytýčil dva hlavné ciele – uspieť čo najlepšie na Tour de France a potom aj na olympijskej trati. So splnením prvého zámeru som spokojný a teraz sa sústredím na druhý. Urobím všetko pre to, aby som na aleji pred Buckinghamským palácom bol v cieli medzi najlepšími. Veď na to som sem prišiel,“ sprostredkoval slová Sagana tlačový atašé slovenskej výpravy v Londýne Zdenko Kríž.

Okrem Sagana a Cavendisha patria medzi favoritov v sobotňajších pretekoch aj Nemec Andre Greipel (9/1) či Švajčiar Fabian Cancellara (14/1). Sagan si však uvedomuje, že do konečného poradia môžu prehovoriť aj ďalší. **„Bude tu veľká skupina cyklistov, s ktorými som bojoval na Tour, ale aj ďalší jazdci, ktorí mali inak orientovanú prípravu na olympiádu. Možno to bude súboj s Cavendishom, alebo Greipelom, alebo možno i s niekým celkom iným, uvidíme,“ **uviedol.

Slovenský cyklista nebude mať podporu[/size][/co­lor]

Oproti ostatným favoritom však bude mať slovenský rýchlik nevýhodu. Na štart sa postaví ako jediný Slovák, pričom Cavendish i Greipel sa môžu spoliehať na podporu ďalších štyroch krajanov.** „Podpora by sa zišla, ale budem sa musieť zaobísť bez nej. Zvládol som už aj zložitejšie situácie a myslím si, že to dokážem aj teraz,“ verí si pretekár stajne Liquigas-Cannondale. Sagan sa však obáva, že o medailistoch nebudú rozhodovať výkony, ale nepredvídateľné okolnosti: „Zo samotných pretekov nemám obavy, hoci mám iba 22 rokov, už som toho preskákal dosť. Osobne by ma však veľmi hnevalo, keby o olympijských medailách rozhodovali iné faktory, napríklad pád, alebo defekty.“**

Organizátori pripravili 250 kilometrov dlhú trať so štartom na londýnskom The Mall.** „Trať poznám iba z propozícií. Pravdepodobne bola vyberaná pre domáceho Cavendisha, ale myslím si, že jej profil by mohol byť dobrý aj pre mňa. O výsledku pretekov však okrem typu trate rozhoduje množstvo ďalších faktorov,“** zamyslel sa Sagan.

Plán ako vyhrať vymyslí priamo na trati[/size][/co­lor]

Olympijská trať nebude čistá rovina, cyklisti musia absolvovať aj deväť okruhov po 15,5 km okolo kopca Box Hill, čo predstavuje asi 2600 metrov stúpania. O víťazovi by tak nemusel rozhodnúť len záverečný špurt, do úvahy pripadá aj únik silnej skupinky. Sagan o taktike, ktorú zvolí, zatiaľ príliš nerozmýšľal. Podľa neho sa všetko vykryštalizuje až na trati: ****„Je isté, že taktiku budem kreovať až počas samotných pretekov. Je možné, že sa pokúsim o únik so silnou skupinou, alebo si počkám na záverečný špurt pelotónu. Uvidíme.“****

V Londýne naskočí na rovnaký bicykel, aký používal na Tour de France, len bez reklám. Osvedčený a úspechmi ovenčený stroj bude jeho jediný „amulet“. „Talizman nemám, neverím na povery. Verím najviac sám sebe a ľuďom z môjho tímu,“ dodal.

student24/tasr foto: sita

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM