Jaroslav Dodok Rôzne

Predstavujeme vám (1): Študentská rada vysokých škôl SR

Tentokrát sme pre vás pripravili zaujímavý „seriál“ študentských či mládežníckych organizácií, angažovaním v ktorých si môžete spríjemniť študentský život, rozvíjať svoj potenciál, ale i organizačné, či líderské schopnosti, cestovať, a v neposlednom

Prvou, ktorú som sa vám rozhodla predstaviť je Študentská rada vysokých škôl Slovenskej republiky (ŠRVŠ SR). Práve táto organizácia zastupuje všetkých nás – študentov vysokých škôl, obhajuje a presadzuje naše práva i záujmy. Je zároveň poradným orgánom Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, čo znamená, že sa vyjadruje k podstatným otázkam, návrhom a opatreniam v oblasti vysokoškolského školstva.

Ciele organizácie[/si­ze][/color]

Základným pilierom ŠRVŠ SR je ako ináč kvalitné vzdelávanie, k dosiahnutiu ktorého presadzuje povinnú odbornú prax už počas štúdia, dôraz na význam študijných pobytov a ich zvyšovanie, férové financovanie vysokých škôl, interaktívnejší vyučovací proces a mnohé iné. Naopak, stavia sa proti porušovaniu práv študentov, udeľovaniu narýchlo získaných titulov, zvyšovaniu nepriamych nákladov na štúdium či politizovaniu akademickej pôdy.

Čomu sa za uplynulé obdobie venovala…[/si­ze][/color]

V minulom funkčnom období (2010–2012) ŠRVŠ SR zriadila funkciu Študentského ombudsmana (príspevok už pripravujeme), zabránila tomu, aby študenti starší ako 26 rokov platili mesačné preddavky na zdravotné poistenie vo výške 46,06€ (hranica bola posunutá na 30 rokov). Medzi aktivity patrí aj spoluorganizovanie podujatia Zimné študentské hry či Študentský beh, členovia Študentskej rady sa zúčastnili mnohých zasadnutí, či diskusií doma i v zahraničí, ale sa aj podieľali na komplexnej novele vysokoškolského zákona.

Ako sa stať jedným z nás?[/size][/co­lor]

Ani tebe nie je ľahostajný stav slovenského vysokého školstva, či školstva ako takého a chceš zastupovať svoju univerzitu na celoštátnej úrovni? Musíš byť teda pochopiteľne študentom niektorej slovenskej univerzity, či vysokej školy a s trochou nadsázky povedané – vyhrať voľby :)). Počet delegátov zastupujúcich tú-ktorú univerzitu závisí od jej počtu študentov – t.j. za každých 2000 študentov môže byť zvolený 1 delegát + 1 delegát je zvolený akademickým senátom. Riadne voľby sa konajú každé dva roky, no v prípade ukončenia štúdia konkrétneho delegáta skôr sa môžu konať aj doplňovacie.

Ako jednotlivci sme možno bezmocní, no svoju silu a hlas môžeme preukázať ako skupina – Veríme, že SPOLU MÔŽEME DOKÁZAŤ VIAC! Bližšie informácie na stránke http://srvs.sk/

Pozrite si aj video z posledného Valného zhromaždenia ŠRVŠ SR… [youtube=400,322]h­ttp://youtu.be/UFR-E57kE2w[/youtube]

Pokračovanie seriálu vám prinesieme už budúci utorok…

student24/Lenka Čurillová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM