Michala Halásová Univerzity

Prešovská univerzita opäť napreduje: Ďalších päť spičkových laboratórií!

Prešovská univerzita v posledných rokoch výrazne rozširuje možnosti pre vedecký výskum a aplikácie jeho výsledkov v praxi. Darí sa jej to aj vďaka úspešnému získavaniu zdrojov z eurofondov.

Ilustračný obrázok k článku Prešovská univerzita opäť napreduje: Ďalších päť spičkových laboratórií!
Zdroj: Dnes24.sk

Jedným z takýchto projektov je aj vybudovanie Centra excelentnosti ekológie živočíchov a človeka. V priestoroch univerzity za účasti premiéra Róberta Fica dnes slávnostne otvorili jeho ďalšiu časť. Univerzita na túto časť projektu získala nenávratné finančné prostriedky vo výške 2,77 milióna eur, ktoré boli použité na stavebné úpravy a prístrojové vybavenie piatich laboratórií. Ide o dve laboratóriá sekvenčných analýz, dve laboratóriá environmentálnych biotechnológií a laboratórium biodiverzity živočíchov.

Toto je výborný príklad ako využiť zdroje. Celkovo asi štyri milióny eur boli preinvestované do tohto centra. Prešiel som päť špičkových laboratórií, ktoré sú vynikajúco vybavené a hovoril priamo na mieste aj s ľuďmi o tom, na čom konkrétne robia. To sú neuveriteľne zaujímavé projekty. Moderné prístroje, mladí ľudia – toto je budúcnosť Slovenska,“ uviedol premiér Fico.

Riaditeľ centra Ivan Bernasovský vysvetlil, že laboratóriá sekvenčných analýz disponujú najmodernejšou svetovou technológiou v oblasti výskumu DNA, ktorá umožňuje rýchle čítanie celého ľudského genómu. „Tieto moderné metódy sa používajú napríklad na identifikáciu špecifických génov spôsobujúcich genetické poruchy. V laboratóriách environmentálnych biotechnológií sa budú vedeckí pracovníci zaoberať izoláciou a determináciou prírodných látok v štúdiu zameranom na ekofyziologický výskum zvierat a rastlín,“ pripomína riaditeľ CE.

Kolektív spomínaného centra tvorí 15 vedeckých pracovníkov a doktorandov. O ich úspešnosti svedčia vedecké výsledky, publikované v odborných časopisoch a zahraničných vedeckých periodikách.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM