Jaroslav Dodok Od Vás

PRÍBEH. Ľubica prerušila školu a odišla do Macedónska

Bakalárka Ľubica Drangová sa rozhodla porozprávať o svojej ceste po Macedónsku, na ktorú sa dostala cez program Európskej Dobrovoľníckej služby. Na projekt vycestovala po Bc. štúdiu a pred ďalším štúdiom, čo nám vnuklo nápad ukázať vám aj túto možnos

V podstate odkedy som išla na vysokú školu vedela som, že po trojročnom štúdiu bakalára dostanem titul a akoby pokračujem od začiatku na magistra, chcela som si štúdium prerušiť a ísť niekam do sveta.

Považovala som to, za vhodný čas pred tým, než ma vtiahne pracovný systém a vážne povinnosti. Po skončení bakalára som bola prijatá na magisterské štúdium, čiže som ani nemusela tápať** „kam s mojou budúcnosťou po príchode domov.“**

Netradičné Macedónsko[/co­lor][/size]

S Macedónskom som sa prvýkrát stretla po strednej škole, keď som si chcela s kamarátkou spraviť dobrodružnú cestu na východ. Krajina si ma získala. Fascinovalo ma, ako sa v takej malej krajine miešajú rôzne kultúry a národy. Náboženské zloženie Macedónska je 64% ortodoxných kresťanov a 33% moslimov. V Macedónsku žijú Albánci, Macedónci (Slovania), Turci a Rómovia. Je to naozaj netradičné zloženie a prejavuje sa to na všetkých možných stránkach bežného života – od zvykov a mentalitu až po kuchyňu.

Jeden z ideálnych spôsobov ako vycestovať do zahraničia na dlhšiu dobu bol program Európskej únie – Európska dobrovoľnícka služba(EDS). Nevládne organizácie po celej Európe (a pár aj po celom svete) ponúkajú dlhodobé projekty, na ktorých môže dobrovoľník pracovať. Projekty sú z rôznych oblastí – environmentalis­tika, práca s nezamestnanými, utečencami, kultúrne centrá.** Človek si ako dobrovoľník nezarobí na nový dom, ale dostane vreckové, nehladuje a má strechu nad hlavou.** Dokonca sa aj takmer celá cena za dopravu preplatí.

EDS-ka ako dovolenka?[/co­lor][/size]

Ja som pracovala 8 mesiacov v malom meste Kavadarci s mladými ľuďmi vo voľnočasovom centre. Myslím, že to naplnilo moju túžbu vyskúšať si niečo nové a tiež odovzdať niečo z mojich skúsenosti.

Aby som len nebola optimistka, musím spomenúť jednu vec, ktorá ma trápila. V mojom okolí sa objavili dobrovoľníci, ktorý si pomýlili dobrovoľnícku činnosť s dovolenkou. Určite to ma aj spojenie s tým, že si vyberali skôr krajinu ako projekt. Prosím, ak sa rozhodnete pre Európsku dobrovoľnícku službu nezabudnite aj odovzdávať a nie len prijímať. Tiež odporúčam komunikovať s organizáciou skôr ako prídete a opýtajte sa na názor bývalých dobrovoľníkov. Veľa šťastia na vašich cestách prajem!

student24/Ľubica Drangová mladiinfo.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM