Jaroslav Dodok Univerzity

Projekt absolventov FI PEVŠ vyhral súťaž StartFit

Víťazný projekt je výsledkom výbornej spolupráce medzi Fakultou informatiky PEVŠ a firmou Anima Technika, ktorej predstavitelia Róbert Schochmann, Ján Malina a Dávid Pucher sú jej absolventmi.

Ilustračný obrázok k článku Projekt absolventov FI PEVŠ vyhral súťaž StartFit
Foto: Jaroslav Dodok

Inovatívne myšlienky

Absolventi Fakulty informatiky Paneurópskej vysokej školy z tímu Anima Technika zvíťazili v prestížnej celoslovenskej súťaži start-up projektov „StartFit“, ktorú organizoval Fond inovácii a technológii (FIT) pre autorov inovatívnych myšlienok z technických aj netechnických oblastí.

Anima Technika zvíťazila v konkurencii predovšetkým mobilných aplikácií s projektom bezpilotného lietadla s kolmým štartom. Získali tak možnosť zmluvy na rozvoj a uvedenie do praxe s finančnou podporou 3000 €. Projekty hodnotila komisia zložená z predstaviteľov podnikateľských kruhov, ktorá hodnotila nielen inovatívnosť, technickú prepracovanosť, ale tiež komerčný potenciál posudzovaného produktu. Práve biznis model pri start-up projektoch býva často kameňom úrazu.

Bezpilotné lietadlo

Víťazný projekt je výsledkom výbornej spolupráce medzi Fakultou informatiky PEVŠ a firmou Anima Technika, ktorej predstavitelia Róbert Schochmann, Ján Malina a Dávid Pucher sú jej absolventmi. Vývoj bezpilotného lietadla začali tvorcovia už počas svojho štúdia a pokračujú v ňom v priestoroch FI PEVŠ aj po opustený školských lavíc.

„Bezpilotné lietadlo vyvíjame už šesť rokov. Spočiatku sme ho financovali sami, neskôr sme získali dvakrát finančnú podporu z grantového programu Tatra banky. Vytvorili sme si sieť partnerov a dodávateľov, ktorí nám pomáhajú a poskytujú zľavy. Kľúčový je dobrý tím, ktorý vkladá do projektu veľa entuziazmu a dobrovoľnej práce,“ vyjadril sa jeden z lídrov projektu Róbert Schochmann a konkretizoval aj najbližšie plány:

„Chceme implementovať systém počítačového videnia, vďaka ktorému bude lietadlo schopné rozpoznávať objekty a prípadne pristáť na pohybujúci sa terč. Dnes máme k dispozícii prototyp trikoptera Trilobite. V septembri 2014 sa náš tím plánuje zúčastniť súťaže bezpilotných lietajúcich zariadení v Austrálii. Úlohou bude nájsť prostredníctvom bezpilotného zariadenia v púšti postihnutého človeka a zhodiť mu fľašu vody.“

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM