Jaroslav Dodok Rôzne

Protestovať prišli len tri desiatky mladých ľudí

(TASR) – Ohlásený protestný pochod centrom Ružomberka v súvislosti s kauzou Gorila absolvovali v piatok podvečer len tri desiatky prevažne mladých ľudí. Predstavuje to výrazný pokles oproti 200 protestujúcim spred týždňa, no podľa hlavných organizáto

„Rozhodne nekončíme, pre nás aj jeden človek znamená záujem. Budeme s nimi pracovať a dokážeme vytvoriť veľa vecí. Skúsime ich zapojiť do nejakých projektov a uvidíme, ako to dopadne. Pokiaľ príde 50 ľudí a začnú vysádzať zeleň, mesto bude o dosť zelenšie, ako je v súčasnosti,“ konštatoval vysokoškolský študent Albín Bella, narážajúc na princípy participatívnej demokracie.

Podľa neho demokracia nie je iba o voľbe zástupcov raz za štyri roky. „Zahŕňa v sebe veľa možností, ako zapojiť občanov do fungovania samosprávy. Budeme od zastupiteľstva požadovať, aby počúvalo občanov a učinilo kroky, ktoré im umožnia aktívne sa spolupodieľať na samospráve. Preto organizujeme sériu stretnutí, na ktorých môže predostrieť požiadavky mládež, seniori, ľudia zaujímajúci sa o rozvoj kultúry a ekologické fungovanie nášho mesta,“ vysvetlil Bella.

„Nízka účasť je verným obrazom postoja Slovákov k veciam verejným. Riešime veci, ktoré sú mimoriadne dôležité pre každého z nás, a vyzerá to tak, akoby väčšine ľudí na tom nezáležalo. Najväčšia chyba je, že sú ticho. Keby nahlas povedali svoj názor, určite by sa veci posunuli niekam ďalej a určití jednotlivci by nemali pocit, že si môžu robiť v podstate všetko, čo chcú,“ zdôraznil zástupca iniciatívy Nie benzínke Richard Kožár.

Prenájom mestského pozemku firme blízkej synovi niekdajšieho primátora za účelom výstavby parkoviska, ktorý sa následne rýchlo zmenil na projekt vybudovania čerpacej stanice, svedčí podľa neho o tom, že politické gorily nie sú len v parlamente, ale aj v ružomberskej samospráve. „Napriek tomu, že je z právneho hľadiska všetko v poriadku, z morálneho, ale i výhodnosti pre mesto to absolútne nie je v poriadku,“ dodal Kožár.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM